Moldova

Atacul afidelor la trandafiri. Cum să elimini dăunătorii cu ajutorul cenușii

Author: AgroExpert
păduchii verzi trandafiri combatere - agroexpert.md

Păduchii verzi sau afidele cauzează o mulțime de probleme la trandafiri. Atunci când vine sezonul cald, o mulțime de păduchi pot fi observați pe bobocii de trandafiri, așa că este cazul să știi cum să acționezi, dar în același timp cum să observi acest atac. Un tratament pentru a scăpa de acești atacatori este decoctul de cenușă.

Cum sa recunoști un atac al afidelor?

Primele semne ale unui atac al păduchilor verzi sunt deformarea sau decolorarea frunzelor. Mai mult, frunzele capătă un aspect lipicios, din cauza excrementele afidelor, care atrag și alte insecte, precum furnicile, scrie cumsa.ro.

Păduchii verzi sau afidele se hrănesc cu seva plantei, așa că o să observi acești dăunători mai ales pe muguri și pe vârfurile lăstarilor.

De asemenea, o să mai vezi că suprafețele inferioare ale frunzelor sunt locurile pe care afidele le aleg pentru a depune ouăle. Afidele vor atrage și furnicile, deoarece excrementele dulci ale acestora sunt consumate de aceste insecte.

Păduchii trandafirului se găsesc sub mai multe forme, cu sau fără aripi, dar și cu mai multe culori precum roșu, verde sau verde-gălbui. O plantă atacată nu își va mai deschide bobocii sau dacă îi deschide, florile nu vor mai fi mari și nu vor mirosi la fel de mult. Un atac serios al afidelor poate duce la uscarea tufelor de trandafiri.

Buburuzele reprezintă un prădător al afidelor, iar una singură poate consuma câteva sute de afide. Totuși, dacă nu ai buburuze în grădină și nu vrei să le atragi, poți să scapi de acești păduchi verzi folosind decoct de cenușă.

Cum sa scapi de afidele la trandafiri folosind decoct de cenușă?

Pentru a prepara un decoct de cenușă, o să ai nevoie de 400 de grame de cenușă. Se recomandă să folosești doar cenușa rezultată din arderea lemnului, nu cea de la cărbunii de grătar sau lemnul acoperit de vopsea sau alte substanțe.

După ce ai obținut cenușa, va trebui să pui cele 400 de grame în 10 litri de apă, iar apoi să fierbi amestecul timp de 2 ore. Asigură-te că o să amesteci la fiecare 10 minute, pentru a te asigura că obții o soluție de calitate.

La final, lasă soluția la răcit. După aceea, va trebui sa filtrezi preparatul pentru ca micile bucăți de lemn să nu înfunde pulverizatorul. Soluția poate fi aplicată ca atare, așa că nu va fi nevoie să o diluezi în apă.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!