Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, susține că reformele și investițiile majore în educația agricolă sunt esențiale pentru Republica Moldova. Universitatea Tehnică a preluat facultățile de agronomie și medicină veterinară, modernizând condițiile de studiu și oferind studenților acces la laboratoare de ultimă generație și terenuri agricole de înaltă calitate pentru practică.
„Această știință întotdeauna în Republica Moldova a fost performantă, chiar dacă în ultimii ani a fost lăsată, uitată de Dumnezeu, institute sau Universitatea noastră Agrară. Acum, în urma procesului de reformare, pe dimensiune Universitatea Tehnică le-a preluat, investește foarte mulți bani. Spre deosebire de fosta conducere a Universității Agrare, Universitatea Tehnică a înțeles potențialul facultăților de agronomii și a medicinii veterinare, chiar și pe segmentul de atragere a studenților din străinătate, spre deosebire de fosta conducere care habar n-avea că trebuie dezvoltată, de adus studenți. S-a investit foarte mult în condițiile de studii și în condițiile de trai ale studenților, sălile de studii, baza materialelor didactice, prin programul Livada Moldovei a Ministerului Agriculturii, era un proiect de ani de zile stătea mort complet la Universitatea Agrară, a fost luat de către Universitatea Tehnică, făcut bijuterie, de ultimă generație. Astăzi, un tânăr care vrea să învețe o profesie agricolă și merge la facultate, are cel mai performant laborator și înțelege cum funcționează sistemul de irigare, cum funcționează sistemul de colectare a apelor, ce înseamnă seră, cum creștem plantele, totul absolut", a declarat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, fiind invitat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.
Mai mult, Ministerul Agriculturii a reușit să finalizeze un proiect important, care a durat aproximativ un an și jumătate, prin care a transferat înapoi studenților câteva sute de hectare de teren agricol de înaltă calitate, echipate cu sisteme de irigare și clădiri ale fostei Universități Agrare.
„În plus, noi, Ministerul Agriculturii, am luat decizia, ne-a luat vreun an și jumătate să promovăm proiectul, aproximativ vreo 567 de hectare de teren de foarte bună calitate, cu sistem de irigare, cu foste clădiri a Universității Agrare, acum le-am transferat înapoi studenților. Am aprobat de la Livada Moldovei un grant de peste un milion de euro pentru a înființa plantații de viță de vie, livezi performante, să repare sălile de studii pe acel teren. Un agronom, în primul rând, trebuie să fie legat de pământ: ai învățat teorie, ai mers la practică și atunci când acest tânăr va finaliza studiile lui, fie că începe o afacere de sine stătător în agricultură, fie că se angajează la cineva, el are foarte mult plus valoare prin cunoștințele și practica care deja și-a făcut-o de performanță în cadrul facultății", adaugă ministrul.