Producătorii și exportatorii de fructe din toate regiunile țării participă la cea de-a IX-a ediție a Conferinței Naționale „Business-ul Fructelor”, pe 7 și 8 decembrie. Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru toți cei implicați în industria fructelor, oferind nu doar perspective asupra situației la zi a pieței, ci și soluții practice pentru provocările actuale.
„Pentru a ținti spre ceva, trebuie să știi unde ești. De aceea, astăzi, încă o dată, accentuăm la ce etapă ne aflăm cu producerea și comercializarea merelor, prunelor, cireșelor, caiselor, piersicilor și a strugurilor de masă. Trebuie să producem calitativ pentru a nu pierde piețele pe care le-am cucerit”, a precizat președintele Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi.
În anul 2023, producătorii și exportatorii de fructe din Republica Moldova au reușit să livreze cantități record de fructe la export. Cireșele, prunele și strugurii de masă s-au bucurat de cerere sporită pe piața Uniunii Europene. Moldova a exportat în acest sezon 16,7 mii de tone de cireșe, 78 de mii de tone de prune și, până la sfârșitul lunii noiembrie, 55 de mii de tone de struguri.
„Criza economică încă nu a dispărut și continuăm să simțim că cumpărătorii investesc tot mai puțin în procurarea fructelor. Totuși, în acest an, fructele din Republica Moldova au ajuns în 52 de țări. Succesul se datorează tehnologilor de producere, echipamentelor de post- recoltare și ambalaj, dar şi eforturilor de promovare a fructelor moldoveneşti pe piaţa internaţională. Trebuie să ne străduim să vindem, să consolidăm capacitățile de extindere și să demonstrăm că fructele pot să-și mențină calitatea stabilă în timp”, susține directorul Moldova Fruct, Iurie Fală.
Totuși, sectorul de fructe se confruntă cu un șir de provocări și probleme. Printre acestea sunt lipsa sortimentului de soiuri solicitat pe piața din Occident, concurența acerbă de pe piața fructelor, lipsa cooperării în cadrul sectorului, toate acestea contribuie la poziționarea Moldovei pe piață în segmentul de preț mediu și sub mediu.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a confirmat că situația din sectorul fructelor din Republica Moldova este complicată, dar cu mari perspective.
„Toate perspectivele se datorează în primul rând faptului că agricultorii sunt asociați, diversifică activitatea, simțim suportul Uniunii Europene și a țărilor partenere, astfel că privesc cu optimism în viitorul acestei ramuri. Cea mai mare problemă este că avem un număr foarte mare de producători din horticultură care nu fac parte din asociații profesionale”, menționează oficialul.
Conferința Națională „Business-ul Fructelor” a adunat mai mult de 200 de producători și exportatori de fructe, specialiști din domeniu, precum și 27 de vorbitori, dintre care 17 internaționali și 10 locali.
Evenimentul este organizat de Moldova Fruct, în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Agenția de Investiții.
AGROEXPERT este partener media al evenimentului.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!