În primele trei luni ale 2024, exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI au scăzut cu aproape 30%. Totodată, importurile de mărfuri provenite din țările CSI au scăzut cu peste 60%, în raport cu perioada similară a anului precedent. Despre aceasta se arată în informațiile publicate de Biroul Național de Statistică.
Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene, în ianuarie-martie 2024, au totalizat 605,5 de milioane de dolari, deținând o pondere de aproximativ 65% din totalul exporturilor.
Exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI, în ianuarie-martie 2024 au constituit aproape 30% mai puțin, în raport cu perioada similară din anul 2023. care echivalează cu o cotă de peste 7% din totalul exporturilor.
În structura exporturilor ponderi semnificative le-au revenit următoarelor grupe de mărfuri: mașini și aparate electrice și părți ale acestora (16,7% din total exporturi); cereale și preparate pe bază de cereale (12,0%); legume și fructe (12,0%); semințe și fructe oleaginoase (8,4%); îmbrăcăminte și accesorii (6,8%); grăsimi și uleiuri vegetale fixate, brute, rafinate sau fracționate (6,6%); băuturi alcoolice și nealcoolice (5,6%); petrol, produse petroliere și produse înrudite (4,1%); mobilă și părțile ei (3,7%); articole din minerale nemetalice (2,1%); fire, țesături, articole textile și produse conexe (1,9%); produse medicinale și farmaceutice (1,5%); hrană destinată animalelor (1,4%).
Precizăm că, România a fost principala destinație a produselor moldovenești, în perioada ianuarie-martie 2024. Peste 30% din totalul exporturilor au fost către această țară. România a fost urmată de Ucraina, Germania, Italia, Turcia, Cehia și Polonia.