Moldova

Ce acte sunt obligatorii la plasarea pe piață a produselor alimentare

Author: AgroExpert
plasarea pe piață a produselor alimentare - agroexpert.md

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), informează cu privire la documentele obligatorii la introducerea pe piață a produselor alimentare.

Așadar, în conformitate cu prevederile Legii nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor:

  1. La introducerea pe piață, produsele alimentare autohtone sunt însoțite de Certificatul de calitate, eliberat de către producător.
  2. La introducerea pe piață a produselor alimentare de import, acestea sunt însoțite de documentul care atestă siguranța și calitatea, eliberat de producător/exportator și/sau de autoritatea competentă din domeniul alimentar din țara de origine/țara de export, în limba română și/sau în limba engleză.

De asemenea, în conformitate cu prevederile Legii 221/2017 privind activitatea sanitară veterinară:

  • Produsele alimentare de origine animală importate, supuse supravegherii sanitare veterinare se plasează pe piață în baza certificatelor sanitare veterinare eliberate de autoritatea sanitară veterinară din țara exportatoare, fără a fi supuse recertificării de către ANSA și fără solicitarea certificatului de conformitate.

Certificatul de calitate se eliberează de către producător în baza unui plan de autocontrol al siguranței și al calității în procesul de producție și confirmat prin încercări de laborator. 

„Siguranța alimentelor este asigurată de producător și supravegheată de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Prin Certificatul de calitate producătorul oferă o garanție al siguranței și calității produselor alimentare puse la dispoziția consumatorului”, precizează responsabilii ANSA.

Certificatul de calitate trebuie să conțină cel puțin următoarele informații obligatorii:

  1. numele/denumirea și adresa/sediul producătorului;
  2. numele/denumirea și adresa/sediul operatorului din domeniul alimentar căruia i-a fost expediat produsul alimentar;
  3. denumirea produsului alimentar;
  4. cantitatea de produs alimentar livrat;
  5. informații privind valabilitatea produselor alimentare;
  6. condițiile speciale de păstrare.

Precizăm că, Certificatul de conformitate nu scutește operatorii din domeniul alimentar de obligația elaborării și implementării planului de autocontrol al siguranței și calității produselor alimentare.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!