Moldova

Ce schimbări vor fi în agricultură în următorii 5 ani

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat astăzi, 1 februarie consultările publice cu privire la proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală (SNDAR) 2022 – 2027. La dezbaterile publice desfășurate în format online, au participat reprezentanți ai direcțiilor raionale agricole, consultanți și membri ai organizațiilor de fermieri, producători agricoli.

„Noua strategie de dezvoltare a sectorului agroalimentar are rolul de a consolida competitivitatea, de a promova agricultura sustenabilă, prin prisma adaptării la evoluțiile economice, la cerințele de piață și la necesitățile producătorilor agricoli”, a subliniat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

În scopul de a realiza schimbul de opinii, de a formula recomandări și abordări inovative în raport cu obiectivele de dezvoltare a sectorului, la eveniment au dat curs invitației reprezentanții direcțiilor raionale de Agricultură și Alimentație a mun. Chișinău, reprezentanții raioanelor Anenii Noi, Criuleni, Dubăsari, Hâncești, Orhei, Ialoveni, Căușeni, Ștefan – Vodă, Rezina, Șoldănești, APL, consultanți și membri ai organizațiilor de fermieri, profesionale de filiere, producători agricoli.

Vasile Buzu, membru al Asociaţiei Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”a avut neclarități.

”Multe prevederi din strategie nu sunt înțelese, chiar și obiectivul general nr. 1. Din cele 17 obiective strategice este descris, dar nu este înțeles în ce domeniu, în ce sector al agriculturii.”

În replică, ministrul a punctat anumite aspecte.

”Eu am prezentat pe scurt care sunt problemele, ca să nu ne oprim în detalii. Dar pentru înțelegerea esenței este important ca să avem aceste detalii. Ce ține de viziune, au fost trasate obiectivele generale și cele specifice” a spus Gherciu.

Părțile au analizat reperele incluse în SNDAR, au oferit soluții pentru îmbunătățirea calității și eficienței documentului de planificare strategică, precum și pentru obținerea unei sinergii în beneficiul reciproc al producătorilor agricoli și consumatorilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!