Precipitațiile din ultima perioadă au dat speranțe atât agricultorilor, cât și autorităților centrale că în acest an se așteaptă o roadă bună la culturile de toamnă. Despre starea culturilor de toamnă și nivelul de umiditate în sol au discutat în format online șefii direcțiilor agricole raionale și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Ultimi ani pentru agricultură au fost extrem de dificili. Fermierii s-au confruntat cu multiple crize suprapuse, iar una dintre cele mai grave a fost seceta. Totuși, în acest an cu toții se așteaptă la o roadă mult mai bună, comparativ cu cea de anul trecut, deoarece cerealele semănate în toamnă sunt într-o stare bună. Agricultorii speră că în acest an condițiile meteo vor fi mai favorabile, scrie Radio Moldova.
„La Ungheni situația este bună. Culturi de toamnă avem grâu în jur de 9500 de hectare, avem rapiță aproape 2000 de hectare, se află într-o stare bună și foarte bună, precipitații suficiente pentru culturile de toamnă la moment avem. Este prematur să ne expunem asupra faptului cum va evalua în continuare, dar noi am avut și anul trecut o stare foarte bună la culturile de toamnă, dar până la urmă am avut ce am avut. Acum totul depinde de ce vom avea în primăvară”.
„La Criuleni situația e bună și satisfăcătoare, din cele 6500 de grâu, 1200 de orz, mazăre 350 și 1100 de rapiță, la 65% e situația bună, 35% - satisfăcătoare, 5% era sub semnul întrebării, dar probabil după precipitații s-a ameliorat situația”.
„Sectorul agrar în raionul Soroca se află într-o stare bună, la fel cum am auzit din rapoarte la colegi. Deci culturi de toamnă avem însămânțate pe 17.580 de hectare. Culturile se află într-o stare bună și foarte bună la faza de dezvoltare de la moment”.
La ședință șefilor direcțiilor agricole raionale cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare s-a discutat și despre culturile afectate anul trecut de mistreți, precum și despre implementarea legii privind ajutorul fermierilor afectați de secetă. În același timp, secretarul de stat de la ministerul de resort, Vasile Șarban, a îndemnat agricultorii care au încă nelămuriri cu privire la această lege să se adreseze la minister.
„Deci noi avem mai multe solicitări, nemulțumiri, nedumeriri din partea agenților economici, din partea creditorilor, din partea asociațiilor și avem, uneori și noi niște rezervări la acest aspect”, a declarat Vasile Șarban.
Amintim că seceta din anul trecut a afectat peste 350 de mii de hectare de terenuri agricole, plantate cu porumb, floarea soarelui, grâu și alte culturi. În acest sens, Parlamentul a decis instituirea unui moratoriu asupra plății datoriilor pentru fermierii afectați de seceta din 2024, iar noua lege prevede amânarea plății datoriilor restante, inclusiv a majorărilor și penalităților, până la 31 octombrie 2025. Fermierii spun că în document nu se regăsesc propunerile lor discutate anterior pe platforma parlamentară, iar beneficiarii legii pot fi numărați pe degete, din cauza criteriilor de eligibilitate incluse în proiect. Agricultorii insistă pe noi discuții cu autoritățile, cărora vor să le prezinte lista exactă a fermierilor care au avut de suferit în urma secetei din 2024.