Știri din Moldova

Crescătorii de animale spun aplicarea crotaliilor auriculare la animale este o metodă ineficientă

fermieri suport subvenții - AgroExpert.md

Crescătorii de animale, la o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, au declarat că în procesul de identificare şi înregistrare a suinelor.

Fermierii susțin că, aplicarea crotaliilor auriculare la animale este o  metodă ineficientă, întrucât înregistrează cazuri de pierdere sau deteriorare a acestora. Tot ei sugerează să fie aplicate și alte mijloace de identificare a animalelor în unitățile profesionale, cum ar fi tatuarea sau microciparea.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că, vor efectua vizite la exploatațiile de suine pentru a evalua situațiile nominalizate de agenții economici, pentru a stabili cauzele și a identifica cele mai optime soluții.

Sectorul zootehnic al Republicii Moldova se află în impas, în condițiile în care costurile sunt foarte mari, iar costul producției mic.

În șase luni ale anului 2022, În ianuarie-iunie 2022 față de perioada respectivă a anului 2021 a fost marcată micșorarea producției (creșterii) vitelor și păsărilor (în masă vie) în toate categoriile de gospodării cu 5,3%, generată de scăderea producției în gospodăriile populației cu 11,0% și în întreprinderile agricole cu 1,3 %.

În pofida faptului că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 6,7%, în gospodăriile de toate categoriile producţia a scăzut cu 12,3%  în rezultatul micşorării acesteia în gospodăriile populației cu 14,3%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile s-a majorat cu 2,2% în rezultatul creșterii producţiei în întreprinderile agricole cu 8,6%. Totodată, în gospodăriile populației producția de ouă a scăzut cu 2,2%.

La 1 iulie 2022 faţă de data respectivă a anului precedent a fost înregistrată micșorarea efectivului de animale de toate speciile în gospodăriile de toate categoriile ca rezultat a scăderii șeptelului de animale în gospodăriile populației și a efectivului păsărilor în întreprinderile agricole. Totodată, în întreprinderile agricole se evidențiază creșterea efectivelor de animale: bovinelor - cu 42,4%, ovinelor și caprinelor – cu 42,3% și porcinelor – cu 3,5%.

Autoritățile vor să încurajeze dezvoltarea sectorului zootehnic. În acest sens au modificat și regulametul de subvenționare.

„Ținând cont de faptul, ca sectorul zootehnic a fost declarat drept sector prioritar, au fost majorate investițiile în dezvoltarea acestuia, atât din partea agenților economici, cat și din partea FNDAMR. Pentru încurajarea fermelor zootehnice producătoare de lapte subvenția acordată se va calcula în mărime de 50% din costul utilajului tehnologic, materialelor de construcție, conform devizelor de cheltuieli, dar nu mai mult de 7 mil. lei per beneficiar. Costurile estimate pentru implementarea propunerii înaintate vor constitui cca 28 mil. lei anual, deoarece reieșind din prevederile proiectului Programului național de dezvoltare a sectorului Lapte, urmează ca în următorii 7 ani să fie înaintate 100 ferme de vaci specializate pentru producția de lapte, ceea ce ar constitui cca 14 ferme în fiecare an, iar in cazul majorării plafonului cu 2 mil. lei pe an anume pentru aceasta categorie de exploatații, rezultă o alocare suplimentară de cca 28 mil. lei din FNDAMR”, se arată în document.

De asemenea, vor fi compensate parțial în mărime de 50% pentru materialul seminal de taur, berbec, țap și vier, dar nu mai mult de 500 mii lei per beneficiar într-un an de subvenționare.

Vor fi susținute și grupurile de producători din sectorul zootehnic, la obținerea de credite în anii precedenți în anul curent de subvenționare de la băncile comerciale și organizații de creditare nebancară pentru care plafonarea va constitui pană la 300 mii de lei.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!