Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) vine cu recomandări pentru cetățeni în contextul depistării unui focar de gripă aviară la păsări sălbatice (lebede), în preajma bazinului de acumulare din comuna Cubolta, raionul Sîngerei.
Reprezentanții ANSP recomandă cetățenilor să evite contactul cu păsările sălbatice, cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte, cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice.
Totodată, autoritățile recomandă spălarea pe mâini cu apă și săpun după contactul cu păsările, iar copiii trebuie supravegheați și să le fie interzis să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
„Evitați contactul dintre păsările sălbatice și păsările de curte vii. Dacă aveți febră după contactul cu păsările, adresați-vă de urgență la medicul de familie. Carnea de pasăre, ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C”, se arată în recomandările instituției.
Potrivit reprezentanților Agenția Națională pentru Sănătate Publică, simptomele infecției cu virusul A(H5N1) pot fi: febră (adesea febră înaltă > 38°C), stare de rău, tuse, dureri de gât și dureri musculare. Alte simptome timpurii pot include dureri abdominale, dureri toracice și diaree. Infecția la om poate provoca boli grave și are o rată ridicată a mortalității.
ANSP menționează că riscul de răspândire la oameni a acestei tulpini rămâne scăzut și nu există dovezi că boala poate fi transmisă la oameni prin intermediul alimentelor pregătite corespunzător.
Amintim că, în perioada 8 - 18 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un focar de gripă aviară la fauna sălbatică, în special lebede și un focar de rabie la câine. Despre aceasta a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!