Adrian Matei visa să devină doctor veterinar încă din copilărie. Când a crescut, pentru o perioadă și-a ales o altă cale, făcând studii în inginerie. După un timp petrecut pe drumurile Chișinăului, a înțeles că dragostea pentru agricultură este mai mare.
După mai mulți ani de încercări și provocări în creșterea oilor și caprelor, în 2018, Adrian Matei a înțeles că animalele necesită prea mult efort și implicare umană. Astfel, a vândut oile și a investit banii într-o fermă de vaci, de la care, conform spuselor sale, primește o satisfacție și un câștig financiar mai mare, informează Federația Agricultorilor din Moldova (FARM).
Ferma sa din Hiliuți, Rîșcani numără 80 de vaci, dintre care 26 sunt mulgătoare. Pentru a-și asigura gestionarea corectă a timpului, agricultorul a semnat contracte de colaborare cu o companie de procesare a laptelui. În fiecare zi, mașina de colectare a laptelui vine direct la fermă și încarcă laptele proaspăt muls. Vițeii îi vinde altei companii din regiune.
Pentru a-și asigura hrana pentru animale, bărbatul gestionează peste 30 de hectare de pământ, pe care crește cereale, economisind astfel investiții adiționale în mâncarea animalelor.
Fermierul crede că pentru a dezvolta un business în Republica Moldova, este esențială implicarea activă, respectarea obligațiilor fiscale și crearea unui mediu propice pentru afaceri. Totodată, el subliniază importanța distribuirii sarcinilor și colaborării pentru obținerea unor rezultate bune și pe termen lung.
Adrian are patru lucrători de bază și, spre deosebire de alți angajatori, susține că a avut noroc cu oamenii, aceștia fiind dedicați meseriei și cunoscându-și foarte bine sarcinile.
„O singură persoană nu le poate face pe toate, iar antreprenorii din Republica Moldova mai au de învățat mult la acest capitol”, precizează Adrian Matei.