Digitalizarea în zootehnie devine o prioritate în Republica Moldova. Studenții și agricultorii au avut ocazia să exploreze cele mai noi tehnologii digitale aplicate în zootehnie, printre care sisteme avansate de monitorizare a sănătății, fertilității și nutriției bovinelor - „COW Manager”, precum și „UNIFORM AGRI” - un exemplu de eficientizare a managementului fermelor.
Aceștia au participat la sesiunea informativă „Inovare digitală în zootehnie. Ferma digitalizată a UTM”.
Prodecanul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului (FȘASM), Victor Sfecla, a subliniat importanța digitalizării în sectorul zootehnic.
„Reluăm seria seminarelor de informare, iar prima sesiune este despre inovarea digitală în zootehnie. Una dintre cele mai mari provocări pentru fermierii din Republica Moldova este tranziția către tehnologiile digitale. Este crucial să găsim soluții accesibile pentru fermele mici și medii, astfel încât și ele să beneficieze de eficiența și sustenabilitatea pe care le aduce digitalizarea”, menționează acesta.
Tehnologia devine un aliat esențial pentru fermieri în contextul provocărilor economice și climatice. Directorul adjunct al proiectului „Tehnologiile Viitorului”, Sergiu Rabii, a vorbit despre impactul tehnologiei în reducerea cheltuielilor fermelor și în utilizarea eficientă a resurselor.
„Studiile arată că digitalizarea proceselor într-o gospodărie agricolă poate reduce cheltuielile cu până la 70%, datorită gestionării eficiente a resurselor precum apa și furajele. Acest lucru atrage, în mod firesc, interesul agricultorilor”, a explicat Rabii.
Digitalizarea nu mai este o simplă tendință, ci o necesitate. Transformarea digitală a fermelor trebuie să fie susținută printr-o educație modernă, care să pună accent pe tehnologie și sustenabilitate.
„Digitalizarea fermelor oferă oportunități imense pentru monitorizarea și gestionarea mai eficientă a resurselor. Ne pregătim să educăm o nouă generație de agronomi și specialiști care să implementeze soluții digitale în agricultură. Educația joacă un rol esențial în această tranziție”, precizează decanul Facultății de Științe Agricole Silvice și ale Mediului (FȘASM), Sergiu Popa.
De aceeași părere este și decanul Facultății de Medicină Veterinară, Mihai Moroz.
„Digitalizarea nu mai este viitor, ci prezent. Ea ușurează atât munca fermierului, cât și a veterinarului, oferind posibilitatea monitorizării stării de sănătate a animalelor și prevenind bolile”, afirmă el.
Una dintre soluțiile inovatoare prezentate în cadrul sesiunii a fost „COW Manager”, un sistem care monitorizează comportamentul vacilor, corelându-l cu temperatura urechii pentru a detecta eventualele îmbolnăviri cu 1-2 zile înainte de apariția simptomelor clinice. Managera „Millstream Trade” SRL, Ana Pancrat a explicat că sistemul ajută fermierii să crească eficiența timpului de lucru și sănătatea turmei.
„COW Manager determină cu precizie maximă perioada de călduri, crescând astfel rata de fertilitate a efectivelor. Printre beneficiile utilizării CowManager se numără: Știi întotdeauna ce urmează, crești eficiența timpului lucrat și crești sănătatea și producția turmei”, mai conturează ea.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Iurie Scripnic, a detaliat programele de subvenționare pentru fermierii care doresc să își digitalizeze activitatea.
„Există subvenționare pe cap de animal sau kilogram de produs. Subvenționare pe kilogram de lapte oferă fermierilor selectarea animalelor înalt productive și efectul se vede. Dacă inițial, în anii 2020 – 2021, fermierii mai puțin atrăgeau atenția la animalele productive sau mai slab productive, acum situația s-a schimbat. În final avem o creștere de producție de lapte și asta vom continua să facem în următorii ani, vom susține fermierii care au animale înalt productive. Dacă vorbim de sectorul de lapte, obiectivul nostru, al statului, este să aprovizionăm populația cu produsele locale”, a declarat oficialul.
După sesiunea informativă, participanții au vizitat ferma didactică de bovine a UTM, un exemplu practic al aplicării tehnologiilor digitale în zootehnie. Șefa fermei, Natalia Grosu, a specificat rolul esențial pe care îl joacă această unitate în formarea studenților.
„Ferma didactică de bovine joacă un rol esențial în formarea studenților noștri, oferindu-le o experiență practică în utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generație, care devin din ce în ce mai importante în industria zootehnică. Într-o lume agricolă dinamică și în continuă schimbare, viitorii specialiști trebuie să fie pregătiți nu doar să înțeleagă, ci și să aplice soluțiile tehnologice moderne pentru a răspunde provocărilor legate de eficiența producției, bunăstarea animalelor și sustenabilitatea mediului”, adaugă Natalia Grosu.