La Bruxelles au fost analizate realizările obținute de Republica Moldova în domeniul exporturilor agroalimentare. Colaborarea cu UE a oferit agenților economici moldoveni oportunități de acces pe noi piețe și extinderea capacităților de export pe piața Uniunii Europene, contribuind, totodată, la consolidarea reglementărilor și standardelor de siguranță alimentară.
Printre cele mai importante progrese din acest an s-a numărat aprobarea exportului de carne proaspătă de pasăre. Astfel, primele loturi de carne proaspătă și procesată de pasăre au fost deja exportate, oferind o nouă oportunitate economică pentru sectorul avicol autohton. În plus, accesul în platforma europeană TRACES NT a permis producătorilor noștri să își extindă exporturile de ouă categoria A, înghețată și miere, produse care au cunoscut o creștere semnificativă a cererii pe piața comunitară, față de anul 2023.
Un alt succes pentru Republica Moldova a fost accesul obținut pentru exportul de material săditor din specia Prunus L., care va permite diversificarea producției și crearea de noi oportunități pentru producătorii moldoveni.
În cadrul reuniunii, au fost discutate și progresele realizate în implementarea Capitolului SPS din Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), precum și cererile țării noastre pentru extinderea accesului pe noi piețe europene. Discuțiile au inclus evaluările bilaterale referitoare la siguranța alimentară, politicile sanitar-veterinare și fitosanitare, subliniindu-se importanța continuării alinierii la standardele UE pentru a facilita și mai mult accesul produselor moldovenești pe piețele comunitare.
Un aspect esențial abordat a fost și asistența tehnică oferită de Uniunea Europeană, ce va contribui la îmbunătățirea standardelor din sectorul agroalimentar și la dezvoltarea capacităților de export ale Republicii Moldova.