Agricultorii susțin că au fost dezamăgiți de întâlnirea cu prim-ministru, Dorin Recean, întrucât acesta a refuzat să discute toate revendicările lor.
„Este o mare diferență de abordări la conducerea țării, comparativ cu alte țări din UE, în special a României”, precizează Asociația Forța Fermierilor.
Agricultorii au trecut în revista după plecarea lui Recean cerințele lor cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
„Am cerut majorarea plafonului la credit garantat, răspunsul la problema alocării compensațiilor, introducerea rambursării necondiționate a TVA în cont și modificarea Regulamentului BNM, care ar permite creditare fermierilor după restructurarea creditelor anterioare”, se mai arată în comunicatul emis de Asociație.
Miercuri, 21 februarie, la orele 14.00, a fost stabilită următoarea ședință la Minister. Totuși, agricultorii menționează că rămân pe poziții cu tehnica agricolă, însă au decis să nu blocheze drumurile.
Precizăm că, fermierii au fost chemați pentru 20 februarie la MAIA. Oficialii vor reveni cu detalii referitor la modalitățile prin care mecanismul de garantare ar putea fi pus în aplicare, dar și vor clarifica situației privind motorina donată de partea română.
Astfel, pentru soluționarea dificultăților întâmpinate de producătorii de cereale s-a propus crearea unui mecanism de garantare a creditelor, pentru a le facilita accesul la finanțare pentru dezvoltarea activităților agricole. În cadrul discuțiilor dintre autorități și fermieri din 20 februarie, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a venit cu detalii referitor la acest mecanism.
Recomandăm și: Noul mecanism de sprijin pentru fermieri: Cum îi va ajuta
Ce ține de motorina din România, aceasta întârzie să ajungă la agricultorii moldoveni. Fermierii care au așteptat luni întregi dieselul, trebuie să mai aștepte o zi pentru a afla când va fi expediat.
Află și: Fermierii mai așteaptă o zi pentru a afla când vine motorina română