În contextul actual, în care agricultorii se confruntă cu dificultăți în onorarea obligațiilor la credite, Asociația Băncilor din Moldova (ABM) reiterează că rămâne deschisă în găsirea de soluții pentru aceste provocări.
„Băncile partenere își propun să identifice măsuri individuale pentru fiecare client, având în vedere situația specifică a acestuia”, se arată într-un comunicat emis de ABM.
Conform datelor publicate de Asociația Băncilor din Moldova, la situația din 31 octombrie, suma creditelor acordate sectorului agricol de către băncile din Moldova a constituit 5,3 miliarde de lei, fiind finanțate peste 5.260 de companii agricole și fermieri.
„Din numărul total de companii agricole și fermieri 368 (7% din total) au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de zile la onorarea obligațiilor. Pentru comparație, la data de 31.12.2022, întârzieri au înregistrat 327 de companii agricole și fermieri (6.6% din total)”, precizează Asociația.
De asemenea, aceasta a mai adăugat că 166 de companii agricole și fermieri (3.2% din total) au realizat restructurarea creditelor pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2023. Spre comparație, pe parcursul anului 2022, 277 de companii agricole și fermieri (5.6% din total) au restructurat creditele.
„În același timp, pe parcursul lunii noiembrie și decembrie curent, se observă o ușoară tendință de diminuare a capacității de plată în cazul unor debitori din domeniul agricol, respectiv, Asociația Băncilor din Moldova, împreună cu comunitatea bancară, rămâne deschisă pentru a acorda suport agricultorilor în vederea depășirii situației existente și asigurării dezvoltării sectorului agricol”, menționează ABM.
Amintim că, un punct din revendicările înaintate de Forța Fermierilor se referă la aplicarea pentru 3 luni a unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 de procente din culturile cerealiere și oleaginoase.
Totuși, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că cerința fermierilor protestatari, privind moratoriul nu poate fi aplicat.
„Așa numitul moratoriu propus de către Forța Fermierilor, nu poate fi aplicat sub nici o formă, pentru că în Republica Moldova nu există o formă legală în baza căreia ar putea fi declarată o astfel de formă de susținere. Inclusiv, nici CSE nu are astfel de împuterniciri”, specifică oficialul.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!