Cerința fermierilor protestatari, privind moratoriul la achitarea datoriilor față de toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase nu poate fi aplicat. Despre aceasta a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă.
„Așa numitul moratoriu propus de către Forța Fermierilor, nu poate fi aplicat sub nici o formă, pentru că în Republica Moldova nu există o formă legală în baza căreia ar putea fi declarată o astfel de formă de susținere. Inclusiv, nici CSE nu are astfel de împuterniciri”, precizează oficialul.
Totodată, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a menționat că este în căutare de soluții legale pentru agricultori.
„Ne propunem să ne axăm pe lucruri care pot fi făcute, să identificăm un cadru legal în baza căreia putem să intervenim și să venim cu suport real și legal pentru agricultorii din Republica Moldova, producători de cereale care la etapa actuală au intrat în impas”, a susținut Vladimir Bolea.
De asemenea, Guvernul Repubicii Moldova nu susține distribuirea compensațiilor pentru producătorii de porumb și floarea soarelui, care au avut de suferit de pe urma secetei.
„Este inechitabil în raport cu ceilalți fermieri și agenți economici, care au luat credite de la bancă și au mizat pe aceste subvenții, iar acțiunile pe care le vom face sunt menite să susțină agricultorii, dar să nu fie în detrimentul celorlalți”, punctează Bolea.
Precizăm că, Proiectul înaintat de agricultori prevede un plan în 3 etape:
- Se aplică imediat pentru 3 luni un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase.
- Timp de 2 luni activează Comisia specială cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care examinează dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și , după caz, obligă Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de atestare a circumstanțelor survenite ca urmare a unor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului, de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației debitorului în contextul raporturilor contractuale comerciale. Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară.
- În anul 2024, 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural se acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice. Plăți directe urmează să fie achitate exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii nu mai târziu de 1 martie 2024 în baza unui Regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern nu mai târziu de 20 decembrie 2023.
Amintim că, mai mulți agricultori și-au adus tehnica agricolă în centrul capitalei pentru a-și exprima nemulțumirile legate de condițiile dificile în care se află sectorul agricol. Aceștia se plâng de lipsa de sprijin din partea autorităților, în ciuda promisiunilor oficiale.
La data de 17 noiembrie, agricultorii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că problemele agricultorilor sunt mari și din acest considerent s-a luat decizia de a crea un grup de lucru cu reprezentanți din cadrul mai multor ministere, dar și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri.
Ulterior, întâlnirea care a avut loc între fermierii care protestează în centrul capitalei și autorități nu s-a soldat cu o decizie clară privind modul în care vor fi susținuți producătorii agricoli. Conducerea Asociației Forța Fermierilor anunță că urmează să fie constituită o comisie specială, iar răspunsurile definitive ale autorităților vor fi anunțate luni, 27 noiembrie.
Citește și: Fermierii revin joi în PMAN. Cum a decurs întâlnirea cu Bolea
Reamintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.
Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii anunțau că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest.
Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!