В Молдове

Fermierii revin joi în PMAN. Cum a decurs întâlnirea cu Bolea

Автор: AgroExpert
fermieri protest - agroexpert.md

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Discuțiile s-au axat pe situația din sectorul agricol și pe proiectul Comisiei Situației Excepționale. În urma discuțiilor, directorul executiv al Asociației, Alexandr Slusari, a afirmat că acest document este „crud”, iar joi, 30 noiembrie, agricultorii protestatari sunt așteptați în PMAN pentru a asculta deciziile autorităților.

„Soluțiile care le propuneau băncile, executorii, administratorii, furnizorii poate erau valabile pentru luna iunie, când încă nu era pornit masiv procesul de executare a fermierilor. Proiectul Comisiei Situațiii Expeționale este unul crud. În 5 zile era posibil de făcut un document mult mai bun. Regretăm că atât de mult am vorbit despre aceste propuneri și documentul este atât de crud. Practic, noi nu mai avem timp. Dat fiind faptul că ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a promis că dispoziția ce ține de moratoriu trebuie să fie aprobată până la finele săptămânii, iar joi va fi un răspuns referitor la compensații, noi am decis că vom lucra asupra proiectului și mâine dimineață vom trimite Ministerului propunerile noastre cum ar trebui să arate acest proiect de decizie”, a menționat Alexandr Slusari.

Totodată, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a precizat că fermierii se vor aduna joi, 30 noiembrie în Piața Marii Adunări Naționale pentru a asculta deciziile ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, și prim-ministrului Dorin Recean.

„Joi, la orele 11:00, toți agricultorii participanți la protest sunt chemați în Piața Marii Adunări Naționale, unde îi vom aștepta pe ministru Agriculturii și prim-ministrul pentru a ne informa despre compensații și despre când va fi aprobată dispoziția CSE privind moratoriu. Dacă răspunsul va fi negativ sau de tragere din timp, agricultorii vor porni tractoarele”, adaugă Slusari.

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea, a declarat că discuția a fost constructivă.

„Eu cred că întâlnirea de azi a fost foarte bună. Totuși, deciziile care le luăm trebuie să fie aplicate nu numai în anul 2024. Acest document de la CSE trebuie ajustat, de aceea l-am trimis Asociațiilor”, a susținut oficialul în cadrul discuțiilor cu fermierii.

Amintim că, întâlnirea de vineri care a avut loc între fermierii care protestează în centrul capitalei și autorități nu s-a soldat cu o decizie clară privind modul în care vor fi susținuți producătorii agricoli. Astfel, tehnica agricolă a rămas în Piața Marii Adunări Naționale, iar fermierii au plecat acasă, în așteptarea unei noi întâlniri cu autoritățile.

Precizăm că mai mulți agricultori și-au adus tehnica agricolă în centrul capitalei pentru a-și exprima nemulțumirile legate de condițiile dificile în care se află sectorul agricol. Aceștia se plâng de lipsa de sprijin din partea autorităților, în ciuda promisiunilor oficiale.

Citește și: Fermierii își parchează tractoarele în PMAN. Cât sunt dispuși să stea

Potrivit organizatorilor, la acțiunea de protest sunt peste 300 de agricultori, iar numărul tractoarelor ajunge la peste 200 de unități de tehnică agricolă.

Precizăm că pe parcursul zilei de miercuri, 22 noiembrie, agricultorii au blocat circulația rutieră pe șoseaua Hîncești din capitală, la intrarea în Chișinău.

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a menționat că nu exclude faptul că și pe parcursul zilei de 23 noiembrie s-ar putea crea blocaje pe unele trasee.

Amintim că, Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor au anunțat că pe 22 noiembrie, agricultorii vor ieși la proteste masive.

Astfel, începând cu primele ore ale zilei de 22 noiembrie, agricultorii din mai multe regiuni ale țării și-au început deplasare cu tehnică agricolă spre capitală.

Potrivit Asociației Forța Fermierilor, aceștia se vor aduna la periferia orașului, iar joi, 23 noiembrie, își vor continua drumul spre Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

La data de 17 noiembrie, agricultorii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că problemele agricultorilor sunt mari și din acest considerent s-a luat decizia de a crea un grup de lucru cu reprezentanți din cadrul mai multor ministere, dar și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri.

Reamintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.

Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii anunțau că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest. 

Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!