Agricultorii din mai multe regiuni ale țării și-au început deplasare cu tehnică agricolă spre capitală. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, aceștia se vor aduna la periferia orașului, iar joi, 23 noiembrie, își vor continua drumul spre Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).
Contactat de AGROEXPERT, Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că oamenii legii efectuează o serie de controale pe traseele naționale în cadrul cărora verifică dacă protestatarii au toate actele în regulă.
La Cantemir, mai mulți agricultori au fost întorși din drum din motiv că nu dețineau asigurarea și revizia tehnică sau aveau permis de conducere vechi.
„Azi, după masă, urmează să ajungă la periferia capitalei peste 200 de unități de tehnică agricolă. Unii agricultori vin seara și mâine dimineață. Tehnica va fi parcată azi în două locuri - partea de sud, vis-a-vis de Motel, lângă stația terminus de troleibuz și partea de nord, ieșire din comuna Stăuceni. Mâine, în prima jumătate a zilei, tehnica agricolă urmează să ajungă în PMAN”
Amintim că, în contextul manifestațiilor anunțate de fermieri, Inspectoratul General al Poliției a solicitat conducătorilor de tehnică agricolă și microbuze, care se vor deplasa din raioanele țării spre municipiul Chișinău, să manifeste „înţelegere faţă de indicațiile polițiștilor”.
Totodată, oamenii legii au venit cu recomandări pentru șoferi ca înainte să pornească să verifice starea tehnică a unităților de transport, să nu exploateze mijloacele de transport reutilate fără autorizație, să aibă la ei actele acestora și să le conducă doar dacă dețin categoria respectivă.
Precizăm că reprezentanții Asociației și-au cerut scuze pentru incomoditățile create pentru cetățeni și susțin că „foarte mulți producători agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire”.
„Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat. Autoritățile nu ne aud și prin tăcerea și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în moșia holdingurilor transnaționale, care nu au nevoie de satele noastre”, se arată în comunicatul emis de Forța Fermierilor.
Agricultorii precizează că protestul este lipsit de substrat politic.
Proiectul Asociației Forța Fermierilor prevede un plan în 3 etape:
- Se aplică imediat pentru 3 luni un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase.
- Timp de 2 luni activează Comisia specială cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care examinează dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și , după caz, obligă Camera de Comerț și Industrie să elibereze avizele de atestare a circumstanțelor survenite ca urmare a unor fenomene/evenimente în afara controlului debitorului, de natură a fi invocate ca impediment justificator de neexecutare a obligației debitorului în contextul raporturilor contractuale comerciale. Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară.
- În anul 2024, 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural se acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețuri extrem de mici de comercializare și condițiile climaterice. Plăți directe urmează să fie achitate exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii nu mai târziu de 1 martie 2024 în baza unui Regulament, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern nu mai târziu de 20 decembrie 2023.
La data de 17 noiembrie, agricultorii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că problemele agricultorilor sunt mari și din acest considerent s-a luat decizia de a crea un grup de lucru cu reprezentanți din cadrul mai multor ministere, dar și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri.
Reamintim că, pe 21 octombrie, aproximativ 700 de fermieri din diverse regiuni ale țării s-au reunit la Congresul Republican al Agricultorilor pentru a găsi soluții urgente pentru a redresa situația și a salva producătorii agricoli micro, mici și mijlocii.
Totodată, în cadrul Congresului Republican al Agricultorilor, cei 700 de reprezentanți ai sectorului au votat o rezoluție în care sunt incluse o serie de revendicări. Fermierii anunțau că, dacă autoritățile statului nu vor întreprinde măsuri pentru îndeplinirea cerințelor înaintate în următoarele șapte zile, atunci vor recurge la diferite acțiuni de protest.
Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au menționat că mereu au promovat o atitudine cooperantă cu agricultorii și au manifestat disponibilitate pentru a asculta și soluționa preocupările fermierilor.
Află și: Ce spune Ministerul Agriculturii despre rezoluția agricultorilor
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!