Moldova

Fermierii pot beneficia de granturi pentru dezvoltarea infrastructurii de irigare

Author: AgroExpert
granturi pentru dezvoltarea infrastructurii de irigare - agroexpert.md

Efectele schimbărilor climatice evidențiază necesitatea utilizării irigării în agricultură. Programele IFAD în Republica Moldova reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea infrastructurii de irigare, având ca scop sprijinirea agricultorilor în sporirea rezilienței la schimbările climatice și în creșterea cantității de producție agricolă.

Granturile de până la 500.000 de dolari sunt disponibile pentru:

  • Asociațiile Utilizatorilor de Apă
  • Întreprinderile agricole formale la nivel de localitate în colaborare cu administrațiile publice locale

Totodată, se oferă asistență tehnică gratuită la pregătirea dosarelor pentru finanțare. Fondurile sunt limitate. Termenul limită de depunere a dosarelor este 31 mai 2025.

Infrastructura de irigare publică cu caracter economic eligibilă pentru finanțare, include:

  • Sisteme de irigare la scară mică conectate la Sistemele Centrale de Irigare existente care se află la balanța Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF).

Aceste sisteme vor include: stație de pompare, conductă de aducțiune la terenurile beneficiarilor, bazin de acumulare a apei pentru irigare (la necesitate) căptușit cu geotextil de protecție din polipropilenă cu o capacitate de stocare de până la 15.000 mc, precum și stație de pompare din bazinul de acumulare a apei pentru irigare (la necesitate), pe suprafețe agricole de până la 100 ha;

  • Sisteme de irigare la scară mică cu sursa de apă existente în comunitate/localitate (stație de pompare din rezervoare naturale de apă râu/lac).

Aceste sisteme vor include: stație de pompare, conductă de aducțiune către terenurile beneficiarilor, bazin de acumulare a apei pentru irigare (la necesitate) căptușite cu geotextil de protecție din polipropilenă cu o capacitate de stocare de până la 15.000 mc și stație de pompare din bazinul de acumulare a apei (la necesitate) pe suprafețe agricole de până la 100 ha;

  • Construcția/reabilitarea lacurilor/iazurilor de acumulare a apei.

Aceste lacuri/iazuri vor servi pentru utilizarea apei pentru irigare, precum și ca sursă de apă pentru animalele domestice și sălbatice. Aceste lacuri/iazuri NU vor fi date în arendă pentru piscicultură.

Zona de implementare: zonele rurale ale Republicii Moldova, aflate sub controlul Guvernului Republicii Moldova, inclusiv al Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia.

Beneficiarii/Grupul client: micii fermieri, întreprinderile agricole înregistrate și care desfășoară activitatea în mediul rural.

Solicitantii: Autoritatea Publică Locală (APL) în asociere cu grupuri de interes ale micilor fermieri, sau Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) în asociere cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), întreprinderile agricole locale.

I. Criterii de eligibilitate pentru solicitanți:

  • Numărul de membri ai grupului client va fi de minimum 5 mici fermieri.
  • Fiecare membru al grupului client cultivă în total până la 50 ha teren (în proprietate și închiriat);
  • Toți membrii grupului client, vor desfășura activitate agricolă de producție și/sau prelucrare; Activitatea va fi confirmată (prin rapoarte financiare pentru ultimul an fiscal) de cel puțin 4 membri ai grupului client, cu excepția entităților înregistrate cu mai puțin de 1 an.

Restul membrilor grupului client vor prezenta o confirmare din partea APL că aceștia practică activitate agricolă și au câmpurile în apropierea sectorului în care va fi construită infrastructura.

  • Toți membrii grupului client (inclusiv APL, AUAI-după caz) vor confirma acordul de a participa cu cofinanțare din surse proprii, cu suma minimă necesară din costul total al investiției.
  • Confirmarea de membru al AUAI va fi considerată ca o opțiune suplimentară (pe lângă înregistrare și prezentarea rapoartelor financiare) drept dovadă a numărului minim de beneficiari din fiecare grup de solicitanți.
  • Terenul pe care va fi construit proiectul de infrastructură trebuie să fie la balanța Autorității Publice Locale;

Mai multe detalii AICI.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!