Agricultorii autohtoni pot beneficia de granturi pentru achiziționarea echipamentului agricol și adaptarea acțiunilor acestora la schimbările climatice. Resursele financiare sunt oferite de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (UCIP IFAD).
Valoarea finanțării nerambursabile este de până la 7.500 de dolari cu o contribuție de minim 30%.
Pentru finanțare sunt eligibile întreprinderile înregistrate sub orice formă organizatorico-juridică sau fermieri privați înregistrați (gospodării țărănești sau întreprinderi individuale), rezidenți ai Republicii Moldova, care își desfășoară activitatea antreprenorială de cel puțin 1 an în zonă rurală și dețin în proprietate și/sau arendă până la 50 de hectare de teren.
Totodată, aceștia trebuie să posede certificate eliberate de organul național sau internațional de certificare, care confirmă activitatea de producere ecologică (organică, biologică) sau că gospodăria este în perioada de conversie de la metoda tradițională la cea ecologică. Aceasta se referă doar la solicitanții cu activitate în agricultura ecologică;
Solicitanții nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat. În cazul existenței datoriilor la bugetul de stat, solicitanți de grant vor prezenta o confirmare de la organele de resort privind eșalonarea acestora și dispun de mijloace financiare suficiente pentru asigurarea contribuției proprii la valoarea grantului
Pentru mai multe detalii, vezi aici: https://shorturl.at/dBFR7
Precizăm că, pe parcursul anului 2023, prin suportul Fondului ASAP, 57 de beneficiari au accesat granturi pentru achiziționarea echipamentului agricol în sumă totală de circa 5,5 milioane de lei.