Olga Harcenko a înființat o mini-fabrică de producere a cașcavalurilor artizanale, la Tiraspol. În procesul de producere, aceasta respectă metodele tradiționale de fabricare a brânzeturilor, care păstrează gustul și valoarea nutritivă a produsului timp de mai multe luni.
„Producția noastră se bazează pe ideea de a crea un produs viu. În timpul procesului de producție nu folosim substanțe chimice, doar lapte, apă, sare, bacterii lactice și enzime pe bază de plante”, spune Olga Harcenko.
Principala preocupare a antreprenoarei este ca produsul final să fie nu doar o experiență gustativă delicioasă, ci și un produs sănătos pentru toată lumea, bogat în proteine, calciu și alți nutrienți importanți. Brânzeturile nu sunt doar o sursă valoroasă de substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal, dar și cea mai eficientă modalitate de conservare a produselor lactate.
Producătoarea este de părere că astfel de activități generează venituri suplimentare pentru fermieri și contribuie la dezvoltarea economică a localității.
Pentru a-și dezvolta afacerea, Olga Harcenko a participat la concursul organizat de proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, cu asistența financiară a Suediei. Concursul era destinat femeilor cu activitate economică în gospodării casnice care doreau să dezvolte o afacere prietenoasă mediului și rezilientă la schimbările climatice.
Producătoarei i-a fost oferit echipament modern de procesare și formare a brânzeturilor cu o capacitate de 150 de litri. Acest lucru a făcut posibilă procesarea de două ori mai rapidă a laptelui decât anterior și sporirea calității produsului finit.
Cașcavalurile artizanale se bucură tot mai mult de popularitate, motiv pentru care Olga Harcenko deja a dezvoltat o rețea de clienți fideli în stânga Nistrului și își dorește să o dezvolte pe malul drept.
Producătoarea consideră că fabricarea produselor ecologice nu înseamnă doar să ai grijă de sănătatea oamenilor, dar și de natură.
„Ingredientele naturale nu numai că hrănesc organismul, ci au și un impact pozitiv asupra mediului. Mai puține substanțe chimice folosite în alimente înseamnă mai puțină poluare a apei, a solului și a aerului. Aceasta este mica mea contribuție la echilibrul ecologic”, susține Olga Harcenko.
Aceasta este una din cele 120 de femei care au obținut mentorat și echipamente de până la 4.400 dolari din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” pentru a iniția în gospodăriile lor activități economice reziliente la schimbările climatice.