Moldova

În RM vor fi create 6 clustere economice de-a lungul râului Nistru

Author: AgroExpert
În RM vor fi create 6 clustere economice de-a lungul râului Nistru - agroexpert.md

În Republica Moldova vor fi create și dezvoltate șase micro-clustere economice pe ambele maluri ale Nistrului. Acesta reflectă avantajele comparative ale regiunilor beneficiare, specializarea economică inteligentă venind cu avantaje precum eficiență, competitivitate și venituri decente. Acestea contribuie la fortificarea capacităților de export ale agenților economici de pe ambele maluri, prin promovarea cooperării reciproc avantajoase, reintegrarea lanțurilor valorice.

Micro-clusterele au fost selectate pe baza unei analize de convergență economică, ținând cont de existența unei mase critice de antreprenori motivați de pe ambele maluri ale Nistrului, de potențialul lor de creștere și de posibilitatea de creare sau îmbunătățire a locurilor de muncă. Acestea sunt:

Micro-clusterul de fructe „Fruit Export Hub” 

Reunește 15 agenți economici din micro-regiunea Șoldănești și Camenca, cu o producție de circa 10.000 de tone de fructe. Clusterul urmărește dezvoltarea unui hub comun de export către piața Uniunii Europene, bazându-se pe infrastructura post-recoltare din satul Parcani, raionul  Șoldănești și asigurând cantități mai mari de producție omogenă și de calitate.

Micro-clusterul „Moldova Textile Export” 

Include 10 fabrici și ateliere de confecții din micro-regiunea Rezina, Rîbnița și Șoldănești. Micro-clusterul își propune să sprijine cooperarea dintre agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a depăși provocările comune. Cooperarea în cadrul clusterului va permite preluarea unor comenzi mai mari și promovarea unui marketing comun pentru identificarea noilor piețe de export.  

Micro-clusterul turistic „Riviera Nistrului” 

Cuprinde 24 de agenți economici din localitățile învecinate Lacului de Acumulare Dubăsari, cunoscut tradițional sub numele de „Marea Moldovei”, fiind cel mai mare lac din Moldova. Scopul acestui cluster este de a consolida cooperarea și integrarea tuturor agenților economici specializați în turism și recreere de pe ambele maluri ale Nistrului. În acest sens, se urmărește dezvoltarea și consolidarea unei destinații turistice unice, „Riviera Nistrului”, cu scopul de a redeveni principală destinație turistică în Republica Moldova. Acest obiectiv va fi atins prin exploatarea comună a oportunităților de export a serviciilor de recreere, sănătate și înfrumusețare, atrăgând clienți din țară și din diasporă. În viitor, agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului intenționează să înființeze o organizație comună de management al destinației turistice și să dezvolte trasee turistice comune pentru a promova și consolida „Riviera Nistrului” ca destinație turistică.

Micro-clusterul în domeniul strugurilor de masă 

Include 13 agenți economici din micro-regiunea Ștefan Vodă, Căușeni, Slobozia și Grigoriopol. Sectorul strugurilor de masă din Moldova se află într-o continuă dezvoltare și creștere, dar întâmpină provocări semnificative în promovarea exporturilor eficiente către piețele europene și în integrarea în lanțurile valorice tot mai sofisticate ale supermarketurilor pan-europene. Scopul clusterului este să creeze un hub comun de export de struguri de masă (amplasat în satul Popeasca din raionul Ștefan Vodă), bazat pe dezvoltarea infrastructurii post-recoltare, stocare, ambalare și export conform standardelor europene. Agenții economici de pe ambele maluri doresc să coopereze pentru a asigura vânzări directe, eliminând intermediarii și facilitând accesul la principalii traderi agro-alimentari din Uniunea Europeană.

Micro-clusterul din domeniul legumelor din zona Nistrului de Jos

Reprezintă o inițiativă care adună 12 agenți economici specializați tradițional în producția de legume din micro-regiunea Ștefan Vodă, Slobozia, Grigoriopol și Căușeni. Scopul acestui hub ar fi să dezvolte o infrastructură comună pentru ambalare și export, prin agregarea producției și formarea unor oferte competitive mai mari, evitând intermediarii și accesând direct casele de comerț europene și rețelele comerciale. 

Micro-clusterul apicol din micro-regiunea Căușeni, Slobozia, Grigoriopol și Basarabeasca

Include 12 agenți economici de pe ambele maluri ale Nistrului, care gestionează în total peste 3,500 de familii de albine. Scopul acestui cluster este să creeze un hub apicol comun trans-riveran, folosind infrastructura existentă de procesare a produselor apicole din satul Zaim, raionul Căușeni, și să dezvolte un integrator trans-riveran pentru procesarea și exportul mierii și produselor apicole, în beneficiul reciproc al apicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Proiectul PNUD/AdTrade a format grupuri de lucru pentru fiecare cluster, implicând peste 80 de antreprenori care au semnat acorduri de angajament pentru dezvoltarea clusterelor. Până la sfârșitul anului 2024, acestea vor fi oficial instituționalizate, iar fiecare cluster va primi câte 200 000 de dolari pentru implementarea proiectelor și inițiativelor, contribuind astfel la consolidarea colaborării și dezvoltării economice pe ambele maluri ale Nistrului. 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!