Apicultorii din întreaga țară sunt alarmați că din cauza secetei, au adunat o producție scăzută de miere, iar prețul și capacitățile de cumpărare a mierii sunt destul de reduse în acest an. Și tot ei susțin că, deși există acces liber pe piața UE, mierea din Republica Moldova nu este solicitată în cantități semnificative ca-n anii precedenți. La întrevederea organizată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, apicultorii au solicitat ajutor pentru a rezista în această situație critică, or albinele urmează să fie hrănite suplimentar, pentru a putea supraviețui în sezonul rece.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea și Secretarul de Stat, Iurie Scripnic au discutat în această săptămână și cu reprezentanții sectorului apicol, accentuând necesitatea înregistrării afacerilor apicole, dar recunoscând că posibil vor fi revizuite legile naționale, în baza solicitărilor apicultorilor.
”Este salutabilă această ședință la care am fost ascultați, sper și auziți.Ministrul Vladimir Bolea a menționat că va discuta cu apicultorii în fiecare lună, pentru a găsi soluții la solicitările noastre. Situația este una critică, nu mai vorbesc de cantitatea mică de miere colectată, dar urmează să pregătim albinele pentru iarnă. Vor fi costuri suplimentare, fiecare apicultor va fi nevoit să hrănească albinele cu sirop, dar oare fiecare dispune de banii necesari pentru a procura zahăr ? Ministrul a precizat că trebuie să ne facem calcule din timp, pentru a putea desfășura activitatea și chiar și pentru astfel de situații , să fim pregătiți să rezistăm. Ne-a fost reamintit că au fost efectuate îmbunătățiri cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, s-a accentuat faptul că avem 50% subvenție de la stat, dar esența este alta, din cele 10% din suma acceptată, deseori ajung mai puțini la apicultori bani. De asemenea, s-a menționat că marja de compensare a ajutoarelor pentru subvenționarea dobânzilor la creditele bancare accesate de către producătorii agricoli a crescut de la 100 de mii la 300 de mii pe an, pare-mi-se. Într-adevăr există facilități, nu putem nega, însă un ajutor direct așa cum am solicitat noi, deocamdată nu vom avea” a povestit Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.
Pe de altă parte, o durere enormă pentru apicultori constituie și prețul redus la mierea colectată în cantități relativ mici în acest an.
”Noi apicultorii din sud și din centru am colectat miere de salcâm, însă nu o putem vinde nici la prețul de 80 de lei, inițial se ofera 86 de lei, ulterior firmele care au cumpărat câteva mașini, s-au oprit. Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, prezent și el la ședință, a explicat că din motive neclare, interesul cumpărătorilor europeni a dispărut. Prețul rămâne mic, deocamdată așteptăm. Și în România, și-n Bulgaria situația este asemănătoare. Războiul din regiune a afectat mult procesul de comercializare, din 19 mai, de când pentru Ucraina au fost excluse toate taxele și cotele de export, inclusiv la miere. Noi producem 5-6 mii de tone, pe când ucrainenii produceau anterior 50-60 de mii, acum vor produce mai puțin, dar de fiecare dată prețul mierii ucrainene a fost mai mic. În plus, din toate întreprinderile câte au fost atestate pentru a putea exporta, numai o întreprindere are contract pentru livrare de miere, restul fie au reziliat contractele din cauza prețului mic, fie mai așteaptă, pentru că inccertitudinea este mare. Noi nu fugim de impozitare, unul dintre cei mai buni plătitori de impozite. Plătim pentru fiecare kilogram, căci pentru a exporta, trebuie să arătăm proveniența mierii și prin actul de achiziție, plătim lunar 6% la stat. Am subliniat domnului ministru Vladimir Bolea, că dacă ajutați pe toți cei înregistrați până în prezent, imediat se vor înregistra mai mulți apicultori care sunt dezamăgiți de atitudinea statului față de sectorul apicol. Noi am tolerat mereu, că tot am fost lăsați la urmă, când ministerul venea cu susținere pentru alte sectoare. Un motiv ar fi că nu avem registrul familiilor pe care ANSA trebuie să îl facă, nici nu este vina noastră. La această ședință, ministrul Vladimir Bolea a dat indicație să se urgenteze procedura de creare a registrului dat. Vom vedea cât va dura până cei de la ANSA vor executa indicația ministrului” a subliniat Ion Maxim.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!