Știri din Moldova

Ion Maxim: ”Recolta de miere pentru 2022 va fi compromisă cu circa 50%”

Expert: Ion MAXIM
Recolta mica de miere - AgroExpert.md

Din cauza lipsei precipitațiilor din această vară, apicultorii aproape că nu strâns miere de tei, așa că recolta de miere pentru 2022 va fi compromisă cu circa 50%. Deși cantitatea de mierea de salcâm obținută a fost una relativ bună, seceta care persistă în ultima perioadă, prevestește pagube și pentru apicultori, căci vor trebui să investească foarte mult în hrana suplimentară a albinelor. Speranța lor se bazează pe un cules bogat la floarea-soarelui, chiar dacă și această cultură nu s-a prea dezvoltat în acest an, tot din cauza vremii caniculare.


Potrivit lui Ion Maxim, se pare că se repetă situația anului 2020, care la fel a fost unul foarte secetos și păgubos pentru toți apicultorii.

”Am avut noroc că în perioada când a înflorit salcâmul, albinele erau foarte puternice și a fost un cules bogat. Și la tei au lucrat, oricum au cules, dar pe așa timp secetos, albinele lucrătoare s-au uzat foarte mult. Dacă au fost stimulate un pic, posibil că au mai rezistat. De la culesul de salcâm până acum nu a plouat, seceta aceasta le-a afectat enorm. S-a început deja culesul mierii de floarea soarelui, dar și la acest capitol situația nu este una îmbucurătoare. Miere de hrișcă avem doar în Transnistria, dar la fel în cantități foarte mici. Temperaturile mari din ultima perioadă nu au permis să se formeze albinele lucrătoare, care așa cum știm, se formează după 16-20 de zile de la ecloziune. Există și un pericol mare că vom intra în iarnă cu albinele slăbite, iar primăvara va fi o adevărată catastrofă. Însă totuși sperăm că vor fi ploi și va înflori flora spontană, ca albinele să aibă ce aduna. În caz dacă acest lucru nu se va întâmpla, vedem că prognozele sunt destul de sumbre, va fi nevoie stimularea albinelor pentru a le menține. Siropul de zahăr se va administra de cel puțin două ori pe săptămână, pentru a le ajuta să supraviețuiască, nu pentru înmulțire” a explicat apicultorul.

În ceea ce privește cantitatea mierii, expertul crede că recolta va fi cu 50% mai mică decât anul trecut. Totodată Ion Maxim susține că statul va trebui să acorde subvenții directe apicultorilor.

”Ne dorim să convocăm în curând Consiliul directorilor a Asociației Naționale a Apicultorilor pentru a face o adresare către Guvern pentru că și la noi situația este gravă. Am tolerat indiferența pentru sectorul apicol, în numeroase rânduri ni s-a tot promis ajutor, încă pe când era ministrul Perju, în 2019, când se propusese ca să primim câte 10 kg de zahăr. Apoi a fost investit Viorel Gherciu și nu am mai apucat să solicităm acest ajutor, să vedem ce va face ministrul Bolea. Vom solicita ajutor în aceste vremuri dificile și pentru apicultori. Tare sperăm să fim susținuți de actuala guvernare, căci pierderile vor fi destul de dureroase în acest an și pentru noi, nu numai pentru agricultori care de asemenea suferă enorm din cauza secetei” a menționat Ion Maxim.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!