Seceta a creat mari probleme apicultorilor, care au fost nevoiţi să intervină vara cu hrană la fel ca în lunile de primăvară sau toamnă ca să nu le moară familiile de albine. De asemenea, producţia de miere din acest an este mai redusă cu 50% față de anii precedenți, pe când prețul se menține mic, deocamdată, fapt ce îi afectează enorm pe apicultori. Despre situația actuală a apicultorilor din Moldova și ce soluții ar exista pentru a păstra numărul albinelor în această perioadă critică, am discutat cu Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.
În pofida faptului că apicultorii au adunat mai puțină miere în acest an, optimismul și dragostea față de albini, le mențin curajul de a continua activitatea. Unii aleg să comercializeze mierea la un preț mai mic decât anii precedenți, alții așteaptă ca prețurile să mai crească.
”Așteptăm prețuri mai bune, desigur, mai ales că mierea pe care am adunat-o în acest an, ne-a ținut destul de scump. Desigur că apicultorii au nevoie de bani și unii o vând la un preț mai mic, accesibil pentru populație. Chiar dacă totul s-a scumpit, omul pentru sănătate, pune o sumă de o parte și va cumpăra o miere de calitate. Ne pregătim de târgul care va fi organizat în perioada 1-2 octombrie, de Ziua Vinului, la care vom participa obligatoriu. Prețurile într-adevăr sunt deocamdată mici, ținând cont de condițiile acestui an. Am fost nevoiți să hrănim albinele, care din lipsa polenului riscau să moară de foame. Mulți apicultori spun că ar dori cel puțin 100 de lei pentru un kilogram de miere de salcâm, deși nici cu 90-95 de lei nu se prea vinde, lumea este speriată de inflația care există în țara noastră. Pentru mierea polifloră, prețul variază între 45-50 de lei. Pot să vă spun că pentru un apicultor, fiecare 5 lei contează, la o tonă de miere se adună o sumă bună. Vedeți că s-a scumpit și zahărul, ajungând la 22 de lei, iar albinele au nevoie de aprovizionarea cu hrană, mai ales în acest an atât de critic. În plus, toate lucrările apicultorilor necesită bani, ceara tot trebuie de topit, altfel apar alte probleme pentru care apicultorii vor fi nevoiți să cheltuie alți bani” a explicat Ion Maxim.
Întrebat dacă apicultorii noștri obțin un preț mai bun în străinătate, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, ne-a povestit că exportul mierii noastre stagnează, cel puțin nu s-a mărit numărul exportatorilor.
”Am înțeles că unele companii care exportau, mai reușesc să exporte și în prezent, precum ”Casa Albinii”, care și acum are contracte, însă de fapt problema exportului persistă și în alte țări. Când am participat în luna august la Congresul Apimondia de la Istanbul, cel mai mare eveniment apicol din lume, am aflat că și Ungaria, și-n România, la fel sunt dificultăți cu exportul mierii. Ucraina, spre mirarea mea, chiar dacă acum sunt afectați de război, au cantități impresionante de miere pe care o vând mai ieftin, având și suprafețe imense de lanuri de floarea soarelui comparativ cu ale noastre de 50-100 ha. Volumul la ei este mai mare, însă costurile de producere fiind mai mici, ei pot justifica de ce vând mierea cu un preț mai mic.Turcii ne propuneau miere, căci sunt printre primele țări producătoare, dar și unele țări din Africa aveau volume colosale. Noi trebuie să ne învățăm să producem miere calitativă, dar în cantități mai mari. În discuțiile cu donatorii noștri, anume acest lucru am solicitat, să le oferim apicultorilor noștri posibilitatea de a dubla cantitatea de miere pe care o produc. Acesta ar fi scopul Asociației noastre, să dublăm cantitatea de miere produsă în Moldova, avem și un plan în programul nostru pentru următorii 4-5 ani pe care ni-l propunem să îl îndeplinim. Cu prețuri mai mici, să reușească apicultorii să producă mai mult, un scop bun, dar să vedem cum va fi posibil de realizat, în contextul realității în care trăim în prezent” a subliniat Ion Maxim.