Moldova

MAIA caută soluții: Ar putea declara stare de urgență în agricultură

Author: AgroExpert
MAIA caută soluții: Ar putea declara stare de urgență în agricultură - agroexpert.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a venit cu o reacție oficială după ce fermierii au anunțat că vor organiza proteste din cauza dificultăților întâmpinate în acest an agricol. Potrivit unui comunicat al instituției, una dintre soluțiile aflate în analiză este adoptarea unui model de ordonanță inspirat de cel românesc, care ar putea presupune declararea stării de urgență în agricultură

„Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul MAIA, depune eforturi pentru a sprijini fermierii afectați de seceta severă și temperaturile extreme din această vară. În acest sens, guvernul a alocat 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție pentru a compensa parțial pierderile suferite de producătorii de cereale”, susțin autoritățile.

Vicepremierul și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a avut recent o întâlnire la București cu omologul său român, Florin Barbu, pentru a discuta măsuri eficiente aplicate în România, în vederea implementării unor soluții similare în Republica Moldova. De asemenea, în ultimele zile, au avut loc discuții cu premierul Dorin Recean privind alte măsuri complementare, care urmează să fie implementate.

Ministrul Vladimir Bolea a subliniat că Guvernul este conștient de provocările cu care se confruntă fermierii și lucrează activ pentru a identifica soluții concrete de sprijin.

Amintim că, Asociația Forța Fermierilor a anunțat că ia în considerare organizarea protestelor și va iniția consultări la nivel național cu agricultorii, pentru a crea o forță de presiune publică asupra autorităților. Membrii asociației se declară profund nemulțumiți de lipsa de acțiune a Guvernului și Parlamentului în fața crizei din agricultură.

„Răbdarea noastră s-a epuizat. Am cerut soluții de mai bine de două luni, însă nu s-a întreprins nimic concret pentru salvarea agriculturii,” se arată în comunicatul asociației.

Amintim că, mai mulți agricultori cereau autorităților declararea situației excepționale în sectorul agricol în sudul țării și aplicarea moratoriului la calcularea penalităților.

„Fermierii din zona de sud a Republicii Moldova își exprimă îngrijorarea față de situația dezastruoasă, care practic a paralizat activitatea comercială a întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii. Prețurile exagerate la mijloacele de producție și resursele energetice, dobânzile mari la credite oferite de băncile comerciale, accesul limitat la piața produselor agroalimentare, prețurile mici la produsele agricole i-au adus pe fermieri în pragul falimentului real”, se menționează în adresare.

Recomandăm și: Agricultorii cer declararea situației excepționale în raioanele din sudul țării

Ulterior, prim-ministru Dorin Recean a invitat reprezentanții sectorului agricol la discuții. 

Citește și: Recean, la apelul agricultorilor: „Îi voi invita la discuții

Totodată, Asociația Forța Fermierilor declara că va participa la discuțiile de la Guvern doar dacă vor fi prezenți Președintele Parlamentului, Igor Grosu, reprezentații Comisiei Speciale a Parlamentului (creată pentru situația din Agricultură) și Președinta țării Maia Sandu.

Află și: Criza din agricultură: Fermierii cer discuții cu Maia Sandu și Igor Grosu

Totuși, mai mulți agricultori și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr au discutat cu Prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, despre modalitățile de depășire a situației dificile în care se află sectorul agricol, urmare a secetei și temperaturilor extreme din această vară.

Te-ar putea interesa și: Guvernul va aloca 100 mln de lei pentru compensarea pierderilor fermierilor 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!