
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a participat la atelierul de validare a studiului ,,Evaluarea pieţei şi analiza instrumentului pentru politici eco-inovative în sectoarele prioritare ale Republicii Moldova”.
La eveniment au luat parte autoritățile naționale și alte organizații relevante, pentru a discuta concluziile studiului şi pentru a colecta comentariile şi sugestiile părţilor implicate. Astfel, participanții au fost informați despre următorii paşi pe care Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) îi vor întreprinde în cadrul programului EU4Environment, pentru a ajuta lMM-urile din Republica Moldova să dezvolte strategii/modele de afaceri eco-inovative.
În runda de discuții, ministrul Viorel Gherciu a reliefat rolul agriculturii pentru domeniul socio-economic și necesitatea aplicării eco-inovațiilor în contextul vulnerabilității sectorului agricol la schimbările climatice.
„Practicile agricole aplicate în ultimele decenii au dus la poluarea terenurilor arabile, a apelor și a atmosferei, de aceea ar trebui ca agricultura să devină mai îngăduitoare cu mediul, să limiteze utilizarea pesticidelor și să utilizeze îngrăşăminte naturale. Cheia protejării mediului împotriva efectelor dăunătoare ale practicilor agricole nesigure sunt practicile durabile. Agricultura durabilă încorporează atât conservarea resurselor disponibile, cât și utilizarea practicilor agricole care vizează protecția mediului. Pentru generarea și dezvoltarea eco-inovațiilor trebuie să conectăm toți actorii relevanți din comunitatea agricolă: antreprenori, start-up-uri, mediul academic, investitori etc. Producția agricolă trebuie să devină mai „inteligentă”. Pentru realizarea acestui lucru, nu avem nevoie să schimbăm principiile analizei economice, ci modul de abordare, punând pe loc central ființa umană și interrelațiile acesteia cu societatea și mediul înconjurător”, a declarat Viorel Gherciu.
În aceeași ordine de idei, ministrul a subliniat prioritățile Guvernului setate în Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, în scopul atenuării și adaptării la schimbările climatice precum și la protecția biodiversității.
”Accentul va fi pus pe îmbunătățirea solurilor prin reducerea eroziunii acestora; îmbunătățirea calității aerului prin reducerea emisiilor de amoniac din agricultură; îmbunătățirea calității apei prin menținerea echilibrului brut al nutrienților pe terenurile agricole; îmbunătățirea protecției biodiversității prin conservarea habitatelor și a speciilor”, a declarat oficialul.
Principalele recomandări în baza studiului au făcut referință la necesitatea gestionării eficiente a resurselor naturale, pentru a furniza constant produse alimentare și hrană pentru animale, consolidarea proceselor de conservare a mediului înconjurător și a relațiilor între cercetători, experți și fermieri, comunități rurale, antreprenori, organizații neguvernamentale și consultanți.
Evenimentul a fost organizat de ODIMM, în parteneriat cu UNEP în cadrul programului EU4Environnient.
Notă: Agricultura ecologică din Republica Moldova își are începuturile în anul 2003 și a înregistrat o creștere constantă ajungând la suprafața de 29352,06 ha în anul 2020 (ceea ce constituie 1.4% din suprafața agricolă exploatată) cu un număr de 144 de agenți economici. Exportul anual de produse agroalimentare ecologice depășește cifra de 50 mii tone.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!