Numărul apicultorilor și agricultorilor înregistrați în aplicația BeeProtect este unul infim, chiar dacă începând cu 1 ianuarie 2023, prezența și furnizarea datelor către platformă este obligatorie. Într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a precizat că, până în prezent, nici măcar jumătate de fermieri și apicultori din Republica Moldova nu s-au conformat noilor cerințe.
„La moment, sunt 689 de agricultori din numărul total de circa 10.000 de fermieri înregistrați în Republica Moldova. Ceea ce ține de apicultori, la moment, sunt înregistrați 1.495 de apicultori dintr-un total de 9.000 pe țară”, detaliază responsabilii din cadrul ANSA.
ANSA a menționat că datele per raioane nu sunt posibil de prezentat, deoarece Sistemul este încă în proces de dezvoltare, dar distribuția regională arată că zona de centru înregistrează cel mai mare procent de conformare (50%).
„Procentul de înregistrare pentru zona nord este de circa 26%, zona centru - 50%, zona sud - 23%”, se arată în răspunsul oferit de instituție.
Potrivit actelor nominalizate, fiecare apicultor este obligat să înregistreze în aplicația BeeProtect, în cel mult 24 de ore, informația cu privire la amplasarea stupinei în pastoral, precum și fiecare persoana fizică și juridică care intenționează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor sunt obligate să înregistreze în Sistemul Informațional BeeProtect detaliile referitoare la aplicarea tratamentelor cu cel puțin 48 de ore înainte de a începe tratarea.
Ce sancțiuni riscă agricultorii și apicultorii care nu se conformează cerințelor
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a mai punctat că neînregistrarea stupinelor de către apicultori, a lucrărilor de tratare de către agricultori, precum și introducerea datelor incorecte, va atrage după sine anumite sancțiuni.
Mai exact, potrivit art.131 alin (1) al Codului Contravențional al Republicii Moldova, neînregistrarea în sistemul informațional a adresei stupinei în staționar și a numărului familiilor de albine, neînregistrarea în sistemul informațional a informaților referitoare la amplasarea stupinei în pastoral, lipsa pașaportului stupinei, amplasarea stupinei fără acordul deținătorilor de teren, cu încălcarea legislației de mediu și sanitar-veterinare se sancționează cu o amendă de la 24 la 35 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu o amendă de la 40 la 70 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.
Totodată, conform art.189' alin (2) al Codului Contravențional, încălcarea regulilor de utilizare a produselor de uz fitosanitar ori a fertilizanților ce poate conduce la îmbolnăvirea sau la intoxicarea oamenilor, a animalelor, a insectelor folositoare, la distrugerea completă sau parțială a semănăturilor, a plantațiilor ori a altei vegetații, se sancționează cu o amendă de la 24 la 36 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu o amendă de la 120 la 180 de unități convenționale aplică persoanei cu funcție de răspundere.
Precizăm că, potrivit estimărilor, cazurile de intoxicare a albinelor pot provoca pierderi de la 60 la 100% din efectivul de familii ale unei stupine, în situația în care pierderile financiare la fiecare familie de albine, din perspectiva investițiilor și a profitului ratat, pot fi de până la 6.000 lei. În același timp, polenizarea culturilor agricole de către albine poate contribui la creșterea recoltelor cu până la 40 la sută.