Știri din Moldova

În R. Moldova, zahărul este cu 50 la sută mai scump decât în ​​Europa

Author: AgroExpert
În R. Moldova, zahărul este cu 50 la sută mai scump decât în ​​Europa - agroexpert.md

Potrivit calculelor antreprenorilor care utilizează zahărul în procesul de producție, prețul său cu ridicata în Republica Moldova ar trebui să fie de aproximativ 12,3 lei pe kilogram. În realitate, însă, acesta costă 800 de euro sau 15,5 lei pe kilogram.

Mai multe entități economice din industria alimentară au semnat și expediat o scrisoare premierului Dorin Recean, în care atrag atenția asupra situației de blocaj în care se află acest sector, scrie mybusiness.md.

În scrisoare se menționează că, în prezent, prețul zahărului în Republica Moldova pentru segmentul industrial și angro este cel mai mare de pe continentul european (800 euro fără TVA în Moldova, 500 euro fără TVA în Polonia, 420 euro fără TVA în Ucraina).

„În aceste condiții, costul produselor din industria alimentară a crescut brusc, afectând serios potențialul competitiv al produselor autohtone pe piața UE. În același timp, consumatorul casnic din Republica Moldova este nevoit să plătească pentru un kilogram de zahăr cu peste 50 la sută mai mult decât cetățenii țărilor UE”, se arată în documentul citat.

Potrivit calculelor oamenilor de afaceri, prețul zahărului din UE, inclusiv transportul, finanțarea și TVA, nu trebuie să depășească 13 lei pe kilogram, inclusiv TVA (480 euro prețul de export + 100 euro transportul) + 8% TVA. Adică 626 euro, inclusiv TVA, ceea ce echivalează cu 12.308 lei pe tonă.

Autorii contestației indică cei responsabili pentru situația actuală. Această situație „este o consecință a politicii protecționiste moștenite pe piața moldovenească a zahărului”. De asemenea, ei atrag atenția asupra dominației pe piață a doi producători, care „controlează total piața prin intermediul producției, vânzării, distribuției și utilizării tarifelor disponibile”.

Din cauza prețurilor ridicate la zahăr, produsele multor întreprinderi moldovenești nu sunt competitive pe piețele externe. Ponderea zahărului în prețul de cost al produselor de cofetărie este de până la 45%, înghețată - 25%, băuturi - 12%, gemuri - până la 50%.

Printre companiile care au semnat scrisoarea se numără Bucuria, Orhei-Vit, Puratos-Mold (producător de ciocolată industrială, 90% din care este exportată în 15 țări ale UE), Sandriliona și altele.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!