Circa 347 de mii de hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă în acest an. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cele mai afectate sunt cele de porumb, sfeclă de zahăr și floarea-soarelui. Prețul la ulei ar putea să crească deoarece s-a majorat prețul de achiziție a semințelor de floarea-soarelui - dacă anul trecut un kilogram costa mai puțin de 7 lei, în prezent este vândut cu 8 lei și 80 de bani, scrie radiomoldova.
Seceta a afectat 136 de mii de hectare de porumb, 41 de mii de hectare de grâu și 130 de mii de hectare de floarea-soarelui, a declarat la Radio Moldova șeful Direcției politici în sectorul vegetal de la Ministerul Agriculturii, Grigore Baltag. Potrivit acestuia, producția de floarea-soarelui este mai mică decât anul trecut, de aceea prețul la ulei s-ar putea majora.
„În procesul de extragere al uleiului materia primă este unul din componentele de bază, mai sunt și alți indicatori, cum ar fi energia electrică sau logistica. La momentul actual există o ușoară tendință de majorare a semințelor de floarea soarelui. Evident că se va majora, ar putea să se majoreze prețul de achiziție a semințelor de floarea soarelui”, a precizat Grigore Baltag.
Pentru siguranța alimentară a cetățenilor sunt necesare circa 400 de mii de tone de grâu, iar în acest an producția estimată este de 700 de mii de tone, a adăugat Grigore Baltag. El spune că din cauza secetei a fost compromisă și recolta de sfeclă de zahăr.
„Se estimează în mediu o recoltă de circa 15 tone la hectar. O parte din suprafețe vor fi compromise în general. Situația o să fie mai clară în următoarele 2 săptămâni când se vor finaliza lucrările de recoltare”, a subliniat Grigore Baltag.
Nu sunt premize ca până la sfârșitul anului să se scumpească zahărul, chiar dacă recolta de sfeclă de zahăr a fost compromisă, a declarat reprezentantul unei companii producătoare, Nicolae Ciubuc. Potrivit acestuia, Republica Moldova ar trebui să importe din țările europene aproximativ 40% din necesarul de zahăr pentru următoarele 12 luni.
„În acest an compania va produce mai puțin zahăr, dar în prezent nu văd premize ca prețul să se majoreze pentru consumatorii casnici. Prețul la zahăr nu este determinat de condițiile climaterice din Republica Moldova, el este determinat de prețul orientativ format la nivel regional sau internațional. Rezervele de anul trecut care nu au fost valorificate, vor fi comercializate în acest an. În 2024 producția de zahăr este mai mică”, a spus Nicolae Ciubuc.
Amintim că, la sfârșitul lunii august, compania cea mai mare producătoare de zahăr din țara noastră, a declarat că 60% din recolta sa totală de sfeclă de zahăr din acest an a fost compromisă de secetă. Compania a prognozat un deficit de producție, care va afecta industria zahărului din Republica Moldova.