Moldova

Procesul de certificare a produselor alimentare va fi simplificat

Author: AgroExpert
Procesul de certificare a produselor alimentare va fi simplificat - agroexpert.md

Procesul de certificare a produselor alimentare va fi simplificat. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, astăzi, în lectura a doua. Inițiativa legislativă aparține deputatului Alexandr Trubca, președinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Proiectul are ca scop supravegherea și controlul eficient al tuturor activităților din domeniul alimentar prin implementarea unei politici simplificate și echilibrate de certificare a alimentelor. Prin modificările la Legea privind siguranța alimentelor se propune o nouă redacție a noțiunii de certificat de calitate, care reprezintă documentul emis de producător, prin care se garantează corespunderea calității și siguranței loturilor livrate de produse alimentare cu cerințele stabilite în legislația din domeniul alimentar. Certificatul de calitate va fi emis de operatorul din domeniul alimentar și va fi garantul responsabilității asumate pentru calitatea și inofensivitatea alimentelor. Modelul sau formularul tip al certificatului va fi stabilit de către operatorul din domeniul alimentar, cu respectarea cerințelor minime stipulate în Legea privind siguranța alimentelor.

Totodată, se propune completarea articolului care vizează responsabilitățile operatorilor din domeniul alimentar cu prevederea potrivit căreia lotul de produse alimentare livrat de distribuitor va trebuie să fie însoțit de copia certificatului de calitate și/sau de copia documentului care atestă siguranța și calitatea acestuia, emise de producător.

De asemenea, produsele alimentare de import introduse pe piață vor fi însoțite de documentul care atestă siguranța și calitatea, eliberat de producător și/sau de autoritatea competentă din domeniul alimentar din țara de origine, în limba română și/sau în limba engleză.

O altă prevedere a proiectului vizează certificatul de sănătate pentru produsele alimentare destinate exportului sau reexportului, eliberat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la solicitarea operatorului din domeniu alimentar. Astfel, certificatul de sănătate se va întocmi, elibera, suspenda, retrage sau se va refuza eliberarea acestuia prin intermediul Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEP), conform prevederilor Legii privind reglementarea prin autorizație a activității de întreprinzător.

Proiectul de modificare a Legii privind siguranța alimentelor a fost votat de 59 de deputați.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!