Exportul de mărfuri agricole moldovenești în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi, în continuare, scutit de anumite taxe. Astfel, liberalizarea temporară a importurilor de produse originare din Republica Moldova pe piața Regatului Unit va fi extinsă pe o perioadă de cinci ani, până la 31 iulie 2029.
La ședința din 8 mai, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru amendarea Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnat în 2020.
Menționăm că, în prezent, sunt stabilite cote de import la următoarele produse agricole: roșii (272 de tone), usturoi (30 de tone), struguri de masă (2.724 de tone), mere (5.548 de tone), cireșe (204 tone), prune (2.043 de tone), suc de struguri (68 de tone).
Amendarea Acordului are drept scop susținerea producătorilor autohtoni în contextul extinderii exporturilor în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. La 31 iulie 2023 a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru un an și, respectiv, expiră în luna iulie 2024.
Citește și: 7 produse agricole moldovenești vor putea fi exportate fără taxe în Marea Britanie
În această perioadă, potrivit autorităților, au fost înregistrate majorări esențiale la exportul de produse agricole moldovenești în Regatul Unit. Mai exact, exportul de prune a crescut de la 45 la 495 de tone, iar cel de struguri de masă s-a dublat. De asemenea, Republica Moldova a început să exporte în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord mere și cireșe.