Moldova

Protestul fermierilor ia amploare: S-au adunat în fața Președinției

Author: Lidia Danila
Protestul fermierilor ia amploare: S-au adunat în fața Președinției - agroexpert.md

Agricultorii din mai multe regiuni ale Republicii Moldova protestează astăzi, 19 septembrie, în fața Președinției. Aceștia doresc ca legea prin care fermierii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor să nu fie promulgată, ci modificată. Mai exact, să fie nu doar pentru șase luni, așa cum prevede legea actuală, dar până în octombrie 2025. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat că legea a fost adoptată în regim de urgentă pentru a preveni executarea silită a fermierilor.

Protestul vine după o serie de manifestații regionale, unde agricultorii au protestat cu tehnica agricolă în încercarea de a atrage atenția autorităților.

„Am venit să ne recăpătăm drepturile noastre și să putem trăi mai departe. Vrem să modificăm legea, este contradictorie absolut cu cerințele noastre. Așteptăm o reacție pozitivă în urma acestei manifestații”, a afirmat agricultorul din Rezina, Vadim Ciobanu.

Totodată, un alt fermier a criticat lipsa de reacție a autorităților, afirmând că legea nu este funcțională și nu se adresează problemele reale ale agricultorilor.

„Am văzut că nici Președinția, nici Parlamentul nu a venit cu nicio reacție la solicitările noastre și la protestele regionale. Această lege nu este funcțională. E ca și cum am lua un utilaj agricol și l-am pune în mijlocul câmpului, dar nu i-am da tractor. Atunci ce să faci cu utilajul acela? Exact și această lege. Se reflectă doar pentru datoriile anului 2024”, susține fermierul din Căușeni, Sergiu Stefanco.

Protestul este susținut și de fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari. Acesta a menționat că cerințele agricultorilor sunt plauzibile.

„Am venit pentru a susține fermierii, căci solicitările lor sunt justificate, iar Guvernarea nu face altceva decât să distrugă fermierii mici și mijlocii. Această lege, în loc să amelioreze situația, complică viața fermierilor și nu va avea nici un efect”, spune acesta.

Agricultorii cer două modificări esențiale în lege: eliminarea cerinței ca aceștia să demonstreze că 50% din suprafața lor agricolă a fost afectată de secetă și prelungirea perioadei de suspendare a datoriilor până în octombrie 2025.

„Timp de șase luni, fermierii nu vor avea ce să vândă, iar la expirarea perioadei riscă să fie executați silit”, a explicat directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău. 

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat că legea a fost adoptată în regim de urgentă pentru a preveni executarea silită a fermierilor. De asemenea, acesta a menționat că este deschis să dialogheze cu fermierii.

„Știm despre problemele agricultorilor. Din acest considerent am elaborat, în regim de urgență, proiectul de lege care vine să soluționeze problemele agricultorilor care sunt astăzi executați. Pentru noi a contat foarte mult ca legea să apară cât mai rapid și să scăpăm fermierii de a fi executați. De fiecare dată am spus că noi suntem deschiși pentru a comunica și evident că vom analiza fiecare propunere care vine din partea agricultorilor”, precizează oficialul.

Amintim că, în contextul efectelor devastatoare ale secetei pedologice și atmosferice din 2024, Guvernul a aprobat un proiect de lege menit să ofere sprijin temporar fermierilor afectați. Proiectul stabilește condițiile în care agricultorii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante, precum și de alte facilități financiare.

Ulterior, proiectul de lege a fost aprobat de Parlament.

Citește și: Fermierii afectați de secetă vor putea amâna achitarea datoriilor

Totuși, Pe 17 septembrie, mai mulți agricultori din Republica Moldova au protestat față de acțiunile statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul agrar. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, măsurile adoptate recent sunt ineficiente și nu reușesc să soluționeze nici un sfert din problemele agricultorilor.

Fermierii își exprimă nemulțumirea față de măsurile luate de stat pentru sprijinul agricultorilor afectați de secetă, ieșind la protest. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a declarat pentru AGROEXPERT că legea recent adoptată de Parlament, care prevede suspendarea datorilor pe o durată de șase luni, este ineficientă și nu oferă soluții reale fermierilor.

Află și: Protest: Fermierii cer modificarea legii privind amânarea achitării datoriilor

Ulterior, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a invitat fermierii la o discuție despre rezultatele vizitei sale la Bruxelles, unde a lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească.

Pe 18 septembrie, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a menționat că fermierii se pregătesc să protesteze, pe 19 septembrie, în fața Președinției.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!