Moldova

Fermierii moldoveni ies la proteste. Ce îi nemulțumește

Author: AgroExpert
Fermierii moldoveni ies la proteste. Ce îi nemulțumește - agroexpert.md

Pe 17 septembrie, mai mulți agricultori din Republica Moldova protestează față de acțiunile statului în rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul agrar. Potrivit Asociației Forța Fermierilor, măsurile adoptate recent sunt ineficiente și nu reușesc să soluționeze nici un sfert din problemele agricultorilor.

„Toate măsurile adoptate atât de Guvern, cât și de Parlament sunt un rezultat al cerințelor Asociației Forța Fermierilor, doar că forma și conținutul lor nu sunt deloc eficiente. Cele două măsuri anunțate recent: Regulamentul de distribuire a ajutorului de 100 milioane lei, cât și Legea Specială în legătura cu seceta din 2024 au fost elaborate fără agricultori, doar după bunul plac al autorităților”, se arată în nota de presă emisă de Forța Fermierilor.

Potrivit fermierilor, Legea care prevede suspendarea datoriilor pentru o perioadă de șase luni, va ajuta doar aproximativ 20% dintre agricultori, iar imediat după expirarea acestui termen și acești agricultori pot fi executați și trimiși în insolvență.

Citește și: Fermierii afectați de secetă vor putea amâna achitarea datoriilor

„Motivul este că în primăvară când expiră termenul de 6 luni agricultorul nu va avea bani să se achite datoriile. Toți agricultorii cred unanim că statul creează condiții ca să falimenteze mai întâi agricultorii care nu cad sub condițiile acestei Legi Speciale, ca după 6 luni să fie falimentați și ceilalți 20%”, precizează Asociația.

În acest context, Asociația Forța Fermierilor solicită Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, să retrimită Legea înapoi în Parlament pentru modificări în regim de urgență, astfel încât prevederile să răspundă nevoilor reale ale fermierilor.

Precizăm că, anterior, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat alocarea, din fondul de intervenție al Guvernului, a 100 milioane de lei, pentru a ajuta fermierii afectați de secetă.

Ulterior, pe 9 septembrie, în cadrul unui briefing de presă, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a venit cu detalii referitor la repartizarea acestor bani.

Te-ar putea interesa și: Care fermierii afectați de secetă vor beneficia de ajutorul statului

Totuși, agricultorii din Republica Moldova se confruntă cu provocări majore cauzate de secetă și arșiță, iar ajutorul financiar de 100 de milioane de lei este considerat insuficient pentru a stabiliza sectorul agricol. Într-o declarație oferită pentru AGROEXPERT, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a subliniat că această sumă ar trebui să fie mult mai mare pentru a putea face față crizei.

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au precizat că autoritățile poartă discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica și alte resurse.

Află și: Fermierii cer soluții mai eficiente: „100 de mln de lei e o sumă mică”

Totodată, Guvernul a aprobat un proiect de lege menit să ofere sprijin temporar fermierilor afectați. Proiectul stabilește condițiile în care agricultorii pot beneficia de suspendarea obligațiilor de plată a datoriilor restante, precum și de alte facilități financiare.

Amintim că, mistrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, solicită Uniunii Europene crearea unui Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească destinat fermierilor moldoveni afectați de secetă și inundații. Subiectul va fi abordat cu Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Recomandăm și: Bolea solicită UE crearea unui Fond pentru fermierii moldoveni

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!