Moldova

Șarban: „Starea actuală a culturilor de toamnă este bună”

Author: Lidia Danila
Starea actuală a culturilor de toamnă - agroexpert.md

Starea actuală a culturilor de toamnă ar fi una bună. Cel puțin asta precizează secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Șarban. De cealaltă parte, pe 23 mai, mai mulți agricultori din Republica Moldova s-au plâns că sunt afectați de secetă. 

„Starea grâului de toamnă, orzului, rapiței, secarei este bună. Anul acesta, pe suprafețe impunătoare au fost semănate mazăre, linte, năut, muștar. Este îmbucurător că producătorii agricoli se orientează pe de o parte spre culturile de alternativă, iar pe de altă parte spre o tehnologie de cultivare prietenoasă mediului și solului”, a declarat Vasile Șarban, în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, potrivit acestuia, practic toate suprafețele pentru cultura a doua au fost însămânțate.

De cealaltă parte, pe 23 mai, mai mulți agricultori din Republica Moldova s-au plâns că sunt afectați de secetă. În acest context, Asociația „Forța Fermierilor” solicită Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) crearea cât mai urgentă a comisiilor de specialitate în raioane pentru identificarea zonelor afectate de secetă și declararea stării de calamitate în agricultură.

Recomandăm și: Seceta afectează agricultura: Fermierii cer intervenția autorităților

„Constatăm cu mare tristețe că schimbările climaterice se aprofundează în țara noastră, prin seceta prelungită și în acest an. Verificarea ar trebui făcută în toate raioanele din țară, iar în zonele afectate de secetă să fie declarate stare de calamitate”, se arată în comunicatul emis de Asociație.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Șarban a mai explicat și modul de documentare și raportare a situațiilor de calamități naturale în noul sezon agricol.

„Agenții economici trebuie să se adreseze la primărie. Avem un singur model de act de constatare a daunelor provocate de calamitățile naturale care este aprobat prin Ordinul nr 49/160 din 26.03. 2024. Toate actele de constatare trebuie să fie semnate de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, altfel acestea nu vor fi valabile”, susține oficialul.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!