Piața europeană a grâului suferă în acest sezon din cauza nivelului mai scăzut al producției și al stocurilor de marfă, față de sezonul precedent. În acest context, specialiștii prevăd creșteri semnificative la prețul grâului în perioada februarie-aprilie, când toți importatorii vor ieși la cumpărături în bazinul Mării Negre.
Expertul în comerțul cu mărfuri agricole Cezar Gheorghe a prezentat o analiză a pieței din acest moment, bazată și pe cifrele oferite de cel mai recent raport WASDE, publicat de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite, scrie agro-tv.
„Dacă ne referim la grâu, UE a fost decăzută cu circa 1,3 milioane de tone și a ajuns la 121,3 milioane de tone, însă Ucraina a crescut cu 300.000 de tone, nu știm de unde. Un lucru extrem de interesant este că Rusia a fost scăzută în ceea ce privește potențialul de export. Rusia genera inițial o cifră de 48 de milioane de tone de grâu ca export, Rusia susține că din cauza secetei nu a avut o producție bună, iar acum, USDA îi scade cu un milion de tone în potențialul de export. Însă noi știm că Rusia va exporta un maxim de 42-43 milioane de tone”, explică Cezar Gheorghe.
Depozitele sunt goale și la nivel de UE, și la nivel de Rusia. Ucraina are o barieră de export de 16 milioane de tone, din care a trimis deja afară 9 milioane. Comparativ cu anul trecut, UE avea pe vremea aceasta circa 19,5 milioane de tone stocuri finale. Anul acesta avem 10,5 milioane de tone.
„Deci avem o diferență consistentă în plan unional, avem o diferență consistentă în Rusia, iar Ucraina și-a exportat foarte mult din surplusul său de export. Ce pendulează din partea cealaltă, în schimb, sunt Statele Unite ale Americii, care și-au crescut potențialul de export la grâu cu 1 milion de tone și au ajuns la 23,5 milioane de tone”, a susținut expertul.
Concret, aceste date din piață indică o creștere pentru prețul grâului în lunile următoare, după un model similar celui din sezonul trecut.
„Trebuie să ne așteptăm la o creștere de preț în februarie, martie și aprilie, pentru că poziționarea în acest moment ne conduce către un nivel de minimum 255 de dolari/tonă în paritatea FOB Constanța. Acest aspect ne duce la o indicație de preț de 230-235 euro/tonă. Să nu uităm ce a fost în sezonul precedent, când toată lumea era relaxată din punct de vedere al stocurilor, iar în februarie, martie și aprilie, toată lumea a gonit după grâu în bazinul Mării Negre. Toată lumea hăituia grâul să-l cumpere și au început să urce prețurile”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.