Seceta pune în pericol recoltele din sudul țării. Astfel, starea culturilor agricole de grupa I a fost pusă în discuție la Cahul. La întâlnire au fost prezenți agricultori, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și cercetători de profil, pentru a oferi o evaluare detaliată a situației actuale a culturilor și pentru a prezenta recomandări de îmbunătățire a proceselor de producție agricolă.
Aceștia au subliniat importanța adaptării culturilor agricole la condițiile specifice regiunii de sud. Doctorul în agricultură Pantelimon Borozan, a menționat câteva aspecte la care trebuie să fie atenți agricultorii, pentru a depăși provocările climatice.
„Fiecare cultură are cerințe specifice în funcție de condițiile de sol și climă. Agricultorii trebuie să fie conștienți de aceste diferențe și să adapteze practicile agricole corespunzător. Este esențial să se implementeze metode de gestionare a umidității solului, să se utilizeze tehnici de mulcire și irigare. Totodată, îngrășămintele organice sunt foarte benefice pentru sol, ajutând la absorbția umidității și stimulând bacteriile benefice. Acestea contribuie la un sol mai sănătos și, implicit, la plante mai viguroase”, a precizat savantul.
De asemenea, alegerea soiurilor și semințelor potrivite este esențială pentru recolte bune.
„Semințele de calitate superioară, cu o rată de germinare de peste 95% și o puritate de 85-90%, sunt esențiale. Utilizarea semințelor certificate poate preveni problemele ulterioare și asigura o producție bună”, mai explică Pantelimon Borozan.
Menționăm că, regiunea de sud a Republicii Moldova este cea mai afectată de secetă.
Recomandăm și: Cum să fim pregătiți permanent pentru secetă
Potrivit agricultorilor, seceta severă a compromis în anii 2022-2023 substanțial recolta de porumb, floarea soarelui, grâu, rapiță în zona de sud, îndeosebi în raionul Cahul. Costurile producției agricole au crescut pe diferite categorii cu 200-300%, și dobânzile la credite s-au majorat aproximativ de trei ori (de la 6,75% la 17,8%). Astfel, aceștia au ieșit pe 7 februarie la un protest cu tehnica agricolă.
De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a specificat că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.
„Este un mare adevăr că agricultorii din Cahul au suferit de secetă. Potrivit datelor preliminare, în Cahul sunt circa 185 de agricultori mici și micro care vor primi bani și cu care își vor începe activitățile lor agricole în primăvară. Agricultorii vor primi de la 1.000 de lei până la 2.500 de lei, în funcție de gradul de afectare de secetă a agricultorilor. Deci venim cu măsuri reale pentru a-i susține financiar”, susținea Bolea.