Moldova

Sectorul de producere a pomușoarelor din Moldova în căutare de soluții pentru diversificarea piețelor și creșterea competitivității

Author: AgroExpert
pomușoare producție fermieri - AgroExpert.md

Producătorii de pomușoare din Moldova trebuie să-și diversifice piețele de desfacere pentru a putea să se dezvolte în continuare, a declarat Dumitru Dodica, Directorul Executiv al Asociației ,,Pomușoarele Moldovei’’, în cadrul unui atelier de lucru dedicat discuțiilor despre piața pomușoarelor în anul 2022 și 2023.

La atelier au participat peste 40 de producători de diferite tipuri de bacifere, care au confirmat că sectorul de producere a pomușoarelor a fost extrem de afectat în anul 2022 de condițiile climatice și de criza regională generată de războiul din Ucraina care a dus la creșterea costurilor pentru circulante, costurilor logistice, ceea ce a cauzat scăderea recoltei și reducerea drastică a exporturilor pe piețele tradiționale, dar și consumul local.

Această situație îi determină pe producătorii de pomușoare planteze soiuri rezistente și solicitate de cumpărători, să caute noi piețe de export., dar și să opteze pentru congelarea produselor pentru a extinde perioada de păstrare până la livrarea produselor pe piața externă.

Oleg Calestru, reprezentat al Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a recomandat producătorilor de pomușoare să -și conjuge eforturile pentru a aplica tehnologii avansate de producere deoarece vor putea avea volume mari de pomușoare, calitate omogenă, posibilități de dezvoltare a infrastructurii post-recoltă și putere de negociere a prețurilor avantajoase. În acest context, noul proiect al USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova va susține inițiativele sectorului de pomușoare de a spori competitivitatea fructelor pe piața locală și internațională, deoarece este un sector cu perspective de creștere și cu multiple oportunități pentru locuitorii din comunitățile rurale.

Conform datelor prezentate în cadrul atelierului, în anul 2022 au fost exportate circa 1,4 mii tone de căpșune, în timp ce în 2021 s-a exportat de două ori mai multe căpșune. Situația este similară și pentru zmeure, care a înregistrat în 2022 exporturi de 633 de tone, în timp ce în 2021 - 1,3 mii tone. Totodată, circa 660 de tone de pomușoare congelate au fost exportate în 2022, în timp ce în 2021 au fost exportate cca 700 tone.

În același timp, producătorii de pomușoare au constatat că suprafețele de pomușoare se reduc în favoarea modernizarea tehnologiilor de producere și a soiurilor noi, care oferă fructe de calitate și recolte înalte. Astfel, dacă în anul 2020 în Moldova pomușoarele erau cultivate pe circa 4 mii de hectare cu o recoltă medie de 3,7 tone per hectar, atunci în anul 2021 s-a redus suprafață cultivată cu pomușoare  până la 3,5 mii de hectare, în schimb recolta medie per hectar s-a majorat până la 5,3 tone per hectar.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!