Știri din Moldova

Sectorul horticol moldovenesc se pregătește pentru alinierea la standardele UE

Author: AgroExpert
sectorul horticol Moldova standarde UE - agroexpert.md

Asociația Moldova Fruct găzduieşte misiunea de documentare a managerilor celor mai reprezentative și influente asociații de fructe și legume din Uniunea Europeană. Evenimentul se desfășoară în perioada 24-26 octombrie, marcând o premieră absolută pentru sectorul horticol din Moldova.

Misiunea are la bază abordarea provocărilor actuale ale sectorului horticol din Moldova și identificarea inițiativelor comune care să asigure dezvoltarea sustenabilă a sectorului de fructe și legume proaspete. Astfel, acest eveniment reprezintă un pas important pentru sectorul horticol din Republica Moldova spre alinierea la cele mai înalte standarde, accesul la inovații, noi tehnologii, tendințe în domeniul horticol și nu în ultimul rând la circuitul informațional.

„Este o vizită de documentare și de analiză a posibilităților de intensificare a colaborării dintre asociațiile de fructe și legume la nivel european. Astăzi au fost puse în discuție preocupările sectorului de fructe la nivel de politici agricole europene. Sectorul de fructe urmează să se alinieze acestor standarde și această vizită este un bun început pentru a intensifica colaborarea. În următoarele două zile ne vom strădui să preluăm cât mai multă experiență din partea colegilor noștri și să găsim soluții pentru a face față provocărilor: scăderea consumului, suprapunerea multor crize, schimbările climatice, creșterea cerințelor față de inofensivitate etc.”, a declarat directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală, în cadrul unui briefing de presă.

Președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, a subliniat necesitatea producerii de produse inofensive de înaltă calitate cu prețuri accesibile pentru consumatorii europeni.

„Noi trebuie să intrăm în negociere pregătiți pentru a respecta normele care sunt în țările din Uniunea Europeană. Trebuie să producem producție inofensivă, de calitate înaltă și cu un preț posibil să-l plătească consumatorii din Europa”, susține Vitalie Gorincioi.

Secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii, Vasile Șerban, a subliniat importanța acestei întâlniri, evidențiind angajamentul Republicii Moldova de a se alinia la standardele UE.

„Vom continua să armonizăm legislația națională cu cea a Uniunii Europene. Noi deja am făcut niște pași importanți pe partea de controale oficiale, pe plasarea pe piață a produselor de uz fitosanitar. Mai avem de făcut încă niște pași, care ar da posibilitate producătorului de fructe din Republica Moldova să se alinieze la standardele europene. Noi putem și vom fi prezenți pe mai multe piețe, deoarece cred că toți cetățenii de pe glob trebuie să beneficieze de gustul deosebit al fructelor din Republica Moldova”, a precizat Vasile Șerban.

Reprezentanții sectorului horticol din UE au evidențiat că sectorul horticol din Moldova este influențat de impactul schimbărilor climatice și a evenimentelor geopolitice.

„Există o mulțime de provocări cu care se confruntă sectorul fructelor din Moldova. Sectorul este afectat de evenimentele geopolitice și schimbările climatice. Negocierile cu Moldova vor implica multe schimbări pentru sectorul de fructe, iată de ce cred că vizita este importantă, pentru că explicăm cum să se adaptează la schimbare și cum putem găsi soluții pentru a depăși provocările”, a reliefat secretarul general al Freshfel Europa și WAPA, Phillippe Binard.

Totodată, aceștia și-au exprimat dorința a sprijinului sectorului horticol din Moldova, găsind soluții comune pentru a face față acestor provocări.

„Am văzut că ne confruntăm cu probleme similare și avem de rezolvat probleme comune. Deci este important să discutăm și să găsim soluții”, afirmă Președintele Asociației Merelor și Perelor din Franța, Daniel Sauvaitre.

Reprezentanta Asociației Cooperativelor de Fructe și Legume din Germania, Lisa Kloke, a apreciat potențialul producției agricole a Republicii Moldova.

„Cred că este important să ne concentrăm pe creșterea proprie și să fim independenți în producție. Sunt impresionată să fiu în Moldova și, în general, de cantitatea semnificativă de produse agricole care sunt aici”, a spus Lisa Kloke.

La invitația Asociației Moldova Fruct, membrii delegației, reprezentanți ai sectorului horticol din Belgia, Italia, Franța, Germania și Polonia, vin cu asistență în identificarea oportunităților de colaborare și suport necesare pentru a ajusta corespunzător sectorul nostru de fructe la politicile agricole ale Uniunii Europene.

În acest sens, reprezentanții delegației vor avea întrevederi și discuții cu sectorul de fructe din Moldova, vor discuta cu Ambasadorii statelor membre, vor interacționa cu reprezentanții autorităților publice și cu partenerii de dezvoltare. De asemenea, vor merge în vizite în teren și vor efectua studii de piață ale rețelelor de magazine locale.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter! 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!