Subvențiile în avans sunt mai puțin răspândite, iar cele mai multe plăți au fost acordate pentru investiții în plantații, tehnică agricolă și utilaj de prelucrare. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu privind eficiența și impactul subvențiilor agricole.
Pentru ca Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură să înțeleagă mai bine modul în care sunt accesate și utilizate subvențiile în sectorul agricol, impactul acestora asupra dezvoltării afacerilor și cum ar putea fi asigurată utilizarea mai rațională a banilor alocați din bugetul de stat, a fost solicitată expertiza unei companii terțe.
Astfel, în baza datelor furnizate de AIPA, SFS, BNS și focus-grupuri, au fost formulat câteva constatări:
- Volumul subvențiilor solicitate a crescut continuu;
- Subvențiile pentru utilaj agricol și cele de stimulare a creditării – în dinamică ascendentă;
- Subvențiile în avans sunt mai puțin răspândite;
- Conform chestionarelor, în urma subvențiilor s-au îmbunătățit semnificativ condițiile de muncă și productivitatea;
- Majoritatea subvențiilor au fost investiții în mijloace fixe: plantații, tehnică agricolă și utilaj de prelucrare. Mai puține investiții au fost efectuate în direcția dezvoltării durabile: promovare, irigare, consolidare, agricultură ecologică, adoptarea noilor tehnologii.
Potrivit autorilor studiului, în următorii ani, programele de subvenționare trebuie să se focuseze pe următoarele domenii: producerea și procesarea produselor cu valoare adăugată; dotarea fermelor zootehnice, inclusiv achiziționarea animalelor de rasă; achiziționarea de tehnologii moderne în agricultură, echipamente mini-till și no-till; activități de marketing; subvenționarea dobânzilor la creditele investiționale; dezvoltarea agriculturii ecologice; utilizarea tehnologiilor de irigare.
Studiul a fost elaborat în baza datelor din ultimii 5 ani. Activitățile studiului au fost finanțate de Programul Polish Aid și implementat de Solidarity Fund Pl.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!