Știri din Moldova

Un fermier din Căușeni cultivă smochine și câștigă mai mult decât din prune

Author: AgroExpert
fermier Căușeni smochine - agroexpert.md

Dacă majoritatea moldovenilor cresc în grădină mere, prune sau caise, un bărbat din satul Hagimus, raionul Căușeni, cultivă smochine. Și-a adus în grădină fructul exotic după ce a aflat cât de benefic este pentru sănătate. Acum dintr-un singur rând de smochine obține un venit mai bun decât din 2 hectare de prune.

Vasile Iepure din raionul Căușeni crește de trei ani, pe plantațiile lui, smochine, scrie tv8.

„Primii puieți i-am luat prin barter, am făcut schimb, i-am dat copaci de piersic și mi-a dat de smochin, după care am descoperit eu cum să-i înmulțesc. Acum am puieți și de vânzare, am pus un rând, să văd ce o să-mi iasă din asta”, precizează bărbatul.

Experimentul s-a dovedit a fi unul reușit, pentru că pomii au rodit bine chiar din primul an- câteva zeci de kilograme de fructe exotice. Deși este o cultură care crește în Asia de Vest, Vasile Iepure spune că smochinii s-au adaptat ușor condițiilor climatice din țara noastră. Mai ales că, în ultimii ani, verile sunt caniculare și secetoase. 

„Între o livadă de piersici și una de prune, Vasile Iepure crește și un rând de smochine. Ca și alte fructe exotice, acestea iubesc mult soarele, iar așa cum anul acesta a fost unul secetos, proprietarul a obținut roadă din plin, iar acum acesta se poate bucura de fructe dulci și suculente”, a susținut Vasile Iepure.

Agricultorul spune că nu e deloc greu să crești pomii exotici, întrucât nu sunt capricioși, doar trebuie îngrijiți corespunzător. Pentru o roadă cât mai bună, bărbatul îi udă la timp și îi tratează cu îngrășăminte, astfel că uneori poate petrece și câte o zi întreagă în plantațiile cu smochine. 

„De lucru la copaci este, numai dacă nu vrei nu lucrezi. Nu poți doar să-i pui și să vii să strângi roada, nu-i posibil așa ceva”, afirmă acesta.

Muncește, dar se bucură și de venituri, pentru că e mai profitabil să cultivi smochine decât fructe tradiționale, spune agricultorul. 

„De exemplu, de pe acest rând, anul acesta am obținut 20 de mii de lei, iar de pe celelalte două hectare de prune, am 30 de mii de lei. Am dus câte 30 de tone la Căușeni și mi le-au luat cu 2 lei”, specifică Vasile Iepure.

Așa cum este primul în sat care a decis să cultive smochine, Vasile Iepure i-a inspirat și pe alți curioși. Astfel că acum, vinde nu doar fructe, ci și puieți de smochin.

„Vine omul și eu îi arăt, poftim, acest copac costă atât.. Aceștia de exemplu, costă nu mai puțin de 400 de lei. Sunt și mai mici, de 300, 200 de lei, care și cum, însă eu ofer garanție cumpărătorilor, așa că dacă nu se prinde copacul, mi-l aduce pe cel uscat și-i dau doi copaci în loc”, a spus agricultorul.

Vasile Iepure își vinde smochinele în unele magazine și piețe din țară cu 150 de lei kilogramul. Pentru a se bucura cât mai mult timp de fructele dulci, bărbatul le usucă, iar, ulterior din acestea poate fi făcută dulceață, compot sau diferite deserturi.

Smochinele sunt cunoscute pentru proprietățile lor benefice pentru organism. Sunt bogate in nutrienți și au un conținut scăzut de calorii. De exemplu, o smochină proaspătă, care cântărește în medie 40 de grame, conține doar 30 de calorii, 8 grame de carbohidrați, 1 gram de fibre si vitaminele precum: B1, B2 și B6. In plus, aceste fructe sunt bogate în cupru, potasiu si magneziu.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!