Cultura porumbului este printre cea mai vulnerabilă în fața secetei pedologice. Potrivit savantului Pantelimon Borozan, pentru formarea unei tone de porumb este necesară o cantitate de 160 de tone de apă.
„În Republica Moldova, sectorul agricol se bazează pe trei culturi: grâul, porumbul și floarea-soarelui, iar cel mai afectat de secetă este porumbul din cauza arhitecturii sale, în special a sistemului radicular fasciculat”, subliniază acesta.
Pantelimon Borozan detaliază că, dacă apare seceta pedologică în prima etapă, atunci porumbul scade din recolta preconizată până la 20%. Totodată, dacă este supus secetei în timpul mătăsirii și polenizării atunci recolta se diminuează cu 40-50%.
„Chiar dacă e secetă în prima fază, porumbul poate să aibă o talie mai joasă, posibil să fie mai puține frunze pe plantă, dar asta nu diminuează atât de mult roada. De aceea, cea mai aprigă, cea mai grea situație este atunci când e în faza critică la porumb. După două săptămâni de la polenizare, dacă e secetă, de asemenea, recolta scade undeva cu 30%. Totuși, după ce apare maturitatea fiziologică, recolta nu mai are necesitate de multă apă, de aceea aceasta scade cu circa 20%”, a menționat savantul.