Moldova

Vladimir Bolea: ”

Prăbușirea prețurilor la cereale în regiune, dar și micșorarea tranzacțiilor efectuate de producătorii agricoli, continuă să lovească dur agricultorii din Moldova. După ce ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a declarat că statul nu poate acorda facilități fiscale fermierilor care amenință cu proteste, or anume taxele și impozitele colectate, formează bugetul de stat, astăzi ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a organizat un briefing ad-hoc, în cadrul căruia a prezentat câteva măsuri concrete, luate de MAIA.

 

Pentru a reduce impactul negativ cauzat atât de seceta din acest an, dar și situația gravă din regiune, MAIA a anunțat că producătorii agricoli vor fi totuși susținuți pentru a-și putea achita creditele.

 

”Aș vrea să nu cauzăm o situație și mai gravă decât există. Statul va subvenționa dobânzile la creditele accesate de producătorii agricoli, indiferent de data contractării acestora. Rata majorată a dobânzilor anunțată și care a stârnit un val de nemulțumiri, va fi micșorată cu 8,5 puncte procentuale din data de 25 august 2022. De asemenea, o altă măsură va fi amânarea plății impozitului pentru bunurile imobiliare care fac obiectul investiției în domeniul agroalimentar. Înțelegem că agricultorii chiar nu sunt capabili acum să achite taxele, din motiv că nu au putut obține bani din lipsa recoltei sau din cauză că aceasta a fost afectată grav de secetă. Prin urmare, în urma discuției cu Ministerul Finanțelor, s-a ajuns la decizia de a face o derogare de la Codul Fiscal Art.282, pentru producătorii agricoli. Se stabilește termenul de achitare a impozitului până la 25 noiembrie 2022. Proiectul de lege prin care va avea loc compensarea din contul TVA-ului datorat de stat agenților economici trebuie votat de Parlament, nu poate fi aplicată în baza deciziei CSE” a declarat ministrul.

Vladimir Bolea a mai adăugat că fructele noastre se bucură de o apreciere mare în România și că producătorii din Moldova ar trebui să beneficieze de deschiderea din partea statului român. Totodată, ministrul a menționat Târgul INDAGRA,  organizat de către ROMEXPO în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie din România, care se va desfășura în perioada 26-30 octombrie 2022.

 

 

”Avem susținerea plenară a României pentru a promova fructele noastre dincolo de Prut, anul trecut am exportat 8 mii tone, dar noi putem majora această cantitate. Trebuie de făcut conexiuni cu lanțurile mari din România unde să ajungă fructele noastre. Aș dori să lăsăm politica separată de agricultură și să ne unim eforturile pentru a putea depăși această situație de criză. De săptămâna viitoare, vom pregăti lista agenților economici, membri ai asociațiilor de profil, dar nu numai. Există producători agricoli care au potențial de a exporta, așa că îi îndemnăm să se înregistreze la această expoziție, atât horticultorii, viticultorii, și apicultorii, și cei din domeniul zootehniei, desigur pentru a-și promova produsele în România” a îndemnat ministrul.

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!