Guvernul a aprobat Regulamentul privind măsurile și condițiile specifice de eligibilitate pentru formele de subvenționare post-investiție și investiții pe etape. Subiecți ai formei de subvenționare sunt fermierii și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigare.
Prin implementarea prezentului Regulament se urmărește atingerea obiectivelor generale ale politicii statului în agricultură și mediul rural prin realizarea următorilor indicatori:
- modernizarea lanţului agroalimentar în scopul alinierii la cerinţele Uniunii Europene
- creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor agricole;
- modernizarea exploatațiilor agricole;
- dezvoltarea infrastructurii de prelucrare primară/finită cu accent pe creșterea valorii adăugate în sectorul agroindustrial;
- implementarea tehnologiilor de producţie prietenoase mediului;
- reducerea vulnerabilității activităților economice în contextul schimbărilor climatice prin promovarea practicilor agricole inteligente, durabile și reziliente la schimbările climatice;
- crearea locurilor de muncă și creşterea veniturilor în agricultură;
- gestionarea eficientă a resurselor de apă și extinderea irigării întru asigurarea rezilienței climatice;
- implementarea tehnologiilor digitale agricole și a inovațiilor în agricultură prin adoptarea transferului de cunoștințe/cercetarea agricolă autohtonă;
- stimularea asocierii și cooperării în agricultură prin dezvoltarea lanțurilor valorice;
Potrivit autorilor, statul va contribui anual la susținerea a cel puțin 7.000 de fermieri, beneficiari de subvenții, pentru care se vor aloca 50% din mijloacele Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. La fel, va fi posibil anual, atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial de peste 5 miliarde de lei, care vor contribui la crearea a circa 2.000 locuri noi de muncă, inclusiv sezoniere.
Plata investiții pe etape
Este o subvenție acordată etapizat, în bază de proiect investițional sau de extindere a unui proiect investițional. Subvenționarea se acordă cu respectarea angajamentului de a contribui financiar cu cel puțin 50% din valoarea proiectului investițional. Perioada de implementare integrală a proiectului investițional este de până la 36 luni.
Acesta va fi plătită în trei tranșe, iar beneficiarul trebuie să garanteze susținerea obiectului subvenționat pe perioada specificată în regulament (în funcție de industrie). Plățile se acordă în cazul următoarelor măsuri de subvenționare:
-
Investiții în producerea, prelucrare sau comercializarea produselor din sectorul vegetal;
-
Investiții în producerea, prelucrarea sau comercializarea produselor din sectorul vitivinicol;
-
Investiții în producerea, procesarea și comercializarea produselor din sectorul zootehnic.
Pentru proiectul investițional pe etape, valoarea subvenției acordate unui subiect al subvenționării nu depășește 15 milioane de lei, iar pentru grupurile de producători agricoli sau cooperativele de întreprinzător, nu depășește valoarea a 25 de milioane de lei, care se implementează într-o perioadă de cel mult trei ani consecutivi, din momentul emiterii actului administrativ de finanțare.
Beneficiarul trebuie să asigure menținerea obiectului subvenționării pe perioada a 5 ani din momentul primirii ultimei tranșe a subvenției, cu excepția:
- plantațiilor de plante aromatice, medicinale și condimentare, a cărui termen este de cel puțin 1 an;
- plantațiilor viticole și perene, pentru care perioada este de 1/3 din durata de funcționare utilă a acestora;
În cazul exploatațiilor zootehnice, perioada se calculează după cum urmează:
- 2 ani – pentru bovine, ovine, caprine, scroafe/scrofiţe;
- 1 an – pentru vieri, iepuri și păsări.
- 1 an pentru mătcile de albine, cu dreptul de a fi înlocuită cu o altă matcă de prăsilă, în cazul dispariției acesteia;
- 3 ani pentru roiurile de albine cu mătci, unde apicultorul va demonstra prezența familiilor de albine.
Pentru obținerea subvenției, beneficiarii trebuie să dețină un proiect investițional viabil pentru o perioadă de 7 ani, un deviz de cheltuieli; actele permisive necesare pentru efectuarea investiției, competențe în domeniu și să dețină cel puțin 3 oferte pentru obiectul, lucrările sau serviciile ce urmează a fi subvenționate.
Totodată, termenul deținerii legale a bunurilor imobile și/sau al părților componente ale acestora în care urmează a fi efectuată investiția, constituie: 15 ani - pentru înființarea plantațiilor perene sau viticole, echipament de protecție; 5 ani – pentru alte bunuri, inclusiv agricole, altele decât terenurile agricole, calculați începând cu anul precedent celui de depunere a cererii de subvenționare.
Plata post - investiție
Este o subvenție acordată în bază de proiect investițional sau de extindere a proiectului investițional, evaluat pozitiv de Agenție și autorizat pentru plata subvenției după implementarea proiectului respectiv în baza costurilor suportate integral de solicitant.
Pentru plata post-investiție regulamentul subscrie următoarele măsuri de subvenționare:
- Investiții în producere pe teren protejat;
- Investiții în sisteme sau echipamente pentru irigare;
- Investiții în bazine de acumulare a apei pentru irigare;
- Investiții în exploatații agricole din sectorul vegetal;
- Investiții în exploatații agricole din sectorul viticol;
- Investiții în exploatații zootehnice;
- Investiții în infrastructura de producere, prelucrare sau comercializare: Sectorul vitivinicol; Sectorul vegetal; Sectorul de prelucrare a produselor de origine animală;
- Investiții în tehnologii de lucrare a solului;
- Dezvoltarea infrastructurii aferente exploatației agricole.
- Stimularea dezvoltării turismului în mediul rural.
Plafonul anual pentru un subiect al subvenționării nu trebuie să depășească 7 milioane de lei per beneficiar, 10 milioane de lei pentru fermierii din sectorul zootehnic și 12,5 milioane de lei pentru fermierii din sectorul zootehnic producători de lapte, iar pentru grupurile de producători agricoli sau cooperativele - 15 milioane de lei.
Totodată, autorii proiectului propun ca subvențiile calculate în condiții generale să fie majorate cu 10% din valoarea subvenției autorizate, pentru tinerii fermieri, migranții reveniți și femeile fermier. Aceste subvenții majorate se acordă în perioada a cel mult 4 apeluri și nu va depăși valoarea a 500 de mii de lei per beneficiar.
Pentru modernizarea lanțului agroalimentar și sporirea investițiilor efectuate în utilaje sau echipamente fabricate în Republica Moldova, proiectul propune majorarea subvenției cu 20%.
Pentru beneficiarii subvențiilor post-investiție se stabilește și o listă de condiții speciale (bunurile și serviciile trebuie achiziționate cu cel mult doi ani înainte de a depune cererea de subvenție, iar bunurile achiziționate în rate - până la trei ani. O altă prevedere include că solicitantul poate depune o singură cerere în cadrul unei singure măsuri de sprijin post-investiție, unde trebuie să fie proprietarul legal al imobilului și/sau al componentelor acestuia care urmează a fi investit etc.).
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!