Știri din Moldova

Aliona Țurcanu ”Acum nu ne încumetăm să producem cantități mari de cașcaval”

Aliona Țurcanu, producătoarea de cașcaval din satul Pelenia, raionul Drochia, deși avea planuri mărețe în privința produselor sută la sută naturale, înainte de începutul pandemiei, în prezent susține că abia de produce 500-600 KG de cașcaval, pe care-l reușește să îl vândă prin intermediul rețelelor de socializare.

Antreprenoarea deține o fermă de oi și vaci, dar în loc să prelucreze toată cantitatea de lapte obținut, preferă să îl vândă și doar o parte îl transformă în brânză de oi și desigur cașcaval.

”Noi ne-am axat mai mult în această perioadă pe producerea de brânză de oi, o punem și o păstrăm la saramură. Iar cașcaval producem mai puțin, dar producem totuși, avem anumiți consumatori care îl caută deja a 5-7 oară, ceea ce ne bucură. Lumea vine special din Chișinău ca să cumpere cașcaval. Am lucrat foarte intens înainte de sărbătorile de iarnă, ne propusesem să livrăm la capitală o dată pe săptămână, însă am livrat de 3 ori, am avut câte 25-30 livrări pe zi. Acum cei care au cumpărat anterior, se întorc la noi. Anii precedenți mai participam la târgurile locale. Și oamenii erau dispuși să cumpere mai multe produse în trecut. Acum noroc de rețelele de socializare, acolo promovăm produsele” ne-a povestit antreprenoarea.

Afacerea de familie a fost lansată în 2014, în luna martie, cu banii adunați ani de zile peste hotare, fără niciun suport din partea statului.

”Eu am lăsat sistemul medical, am lucrat ca asistentă medicală 11 ani în reanimare, ulterior asistentă șefă în secția endocrinologie 10 ani, iar soțul a muncit 17 ani în Germania. De asemenea, și fiul mai mare, câțiva ani a fost alături de tatăl său. Problema este că noi am ieșit cu produsul nou în pandemie, dar cașcavalul totuși este un produs nu de prima necesitate, din acest motiv ne-a fost foarte greu și ne este și acum. Cinstit, nu ne încumetăm să producem cantități mari, ca ulterior să nu le putem vinde, așa că ne adaptăm în funcție de cerințele concrete. Livrăm și în câteva magazine din Chișinău, Durlești, Bălți, dar în cantități mici, mai mult totuși lucrăm cu cumpărătorii direct” ne-a spus producătoarea.

Deși au investit sume mari în utilajele necesare, preferă să le utilizeze la minim, pentru a evita costurile enorme care se adună oricum.

”Cum noi nu avem multe vaci, în prezent în ferma noastră sunt 10 văcuțe mulgătoare, laptele obținut fiind în cantitate mică, îl adunăm, pentru că pasteurizatorul este de capacitatea de 500 litri de lapte,și noi nu îl pornim, punem laptele în frigider două zile, avem un tanc de răcire care se menține la temperatura de 3 grade, adică lucrăm laptele de 2 ori pe săptămână. De asemenea, vreau să vă spun, că noi suntem nevoiți să menținem frigiderul pornit, pentru că pentru cașcaval trebuie menținută temperatura constantă, umiditatea la fel, iar frigiderul nostru are o capacitate de circa 3-4 tone. Însă noi producem acum în jur de 500-600 kg de cașcaval” ne-a explicat Aliona Țurcanu.

Și-ar dori să mărească pe viitor asortimentul produselor, însă deocamdată s-au concentrat pe producerea a 4 tipuri de cașcaval îndrăgit deja de consumatori.

”Cașcavalul nostru seamănă cu parmezanul, cel puțin așa spun toți cumpărătorii noștri. Avem acum 2 tipuri de cașcaval maturat și 2 tipuri de cașcaval tânăr. Vindem și  brânză de vaci, smântână, lapte, dar noi suntem producători mici. Sperăm că pe viitor să ne putem exinde, mai ales că am avut planuri mari, să ne deschidem și un magazin specializat, dar pandemia ne-a blocat orice plan. Important să fim sănătoși, vom reuși ulterior, deocamdată cu pași mici, cantități reduse, dar continuăm să producem ” ne-a mărturisit antreprenoarea din satul Pelenia, raionul Drochia.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!