Prețuri și Tendințe

Analiză | Importul erbicidelor după substanțe active: Care sunt prețurile

Author: Fiodorov Ilinca
Expert: Iurie Rija
Importul erbicidelor după substanțe active: Care sunt prețurile - agroexpert.md

Circa 40-45% din erbicidele importate în Republica Moldova au la bază substanța activă glifosat, recunoscută pentru eficiența sa în eliminarea diverselor tipuri de buruieni, de la monocotiledonate (iarbă) la dicotiledonate (plante cu flori). În 2023, importurile de produse pe bază de glifosat au atins 1.331,9 tone, iar în primele opt luni ale anului 2024, s-au înregistrat deja 1.290 tone, susține expertul în agro-market Iurie Rija.

Pe lângă glifosat, alte substanțe active din clasa erbivcidelor importate în cantități mari includ imozamox (59,6 milioane lei), quizalofop-P-ethyl (62,8 milioane lei), tribenuron-metil (32,7 milioane lei), dicamba, formasulfuron,2,4-D, mezotrion, fluroxipir, nicosulfuron, clopiralid etc. Deși acestea sunt relativ accesibile la preț, atunci când sunt combinate în preparate, produsele rezultate devin mult mai scumpe. Fermierii care gestionează suprafețe mai mici pot reduce costurile prin combinarea strategică a acestor substanțe active și prin utilizarea de alternative mai ieftine. Spre exemplu, cletodim poate fi înlocui cu quizalofop-P-ethyl.

„În cazul culturilor de grâu, erbicidele precum 2,4-D, dicamba și tribenuron-metil sunt opțiuni eficiente și accesibile, însă aplicarea lor necesită o atenție sporită. Aplicate la momentul nepotrivit, aceste substanțe pot deveni toxice pentru culturi, în special dacă grâul a trecut de faza de înfrățire și a ajuns la ieșirea în pai. De aceea, este crucial ca aplicarea lor să se facă în toamnă sau devreme în primăvară pentru a evita pierderile de recoltă. Totodată, studiile arată că 2,4-D și dicamba au o remanență în sol. Ce este cert, pentru a asigura eficiența utilizării erbicidelor și reducerea costurilor pe hectar, fermierii trebuie să aibă cunoștințe solide de agronomie, întrucât aplicarea corectă a acestor substanțe nu doar că poate minimiza cheltuielile, dar și asigura și un randament optim”, punctează Rija.

„Analizând prețurile medii de import ale erbicidelor grupate pe categorii de substanțe active, se observă o variație considerabilă între acestea, în funcție de specificul fiecărei substanțe. Deși cantitativ, glifosatul rămâne cea mai importată substanță activă în Republica Moldova, prețul său este unul dintre cele mai accesibile, ajungând la o medie de 121 de lei/kg în 2024. Pe lângă glifosat, printre substanțele active mai accesibile ca preț se numără și mesotrionul, care are un preț de import de aproximativ 288 de lei/kg, și 2,4-D, cu un preț de 215 lei/kg. Pe de altă parte, la capătul opus se află substanțele active mai scumpe, cum ar fi halauxifen-metil, cu un preț de import de 7678 de lei/kg, și tritosulfuron combinat cu florasulam, la un cost mediu de 5.500 lei/kg. Alte substanțe active costisitoare se numără tribenuron-metil, la 1535 de lei/kg, florasulam, cu un preț de 2650 de lei/kg”, a conchis Rija.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!