În Republica Moldova, soia este deosebit de căutată pentru producția de șroturi, un produs esențial în alimentația animalelor. Oferta internă de soia este utilizată în principal pentru fabricarea șroturilor, dar producția locală nu reușește să acopere nevoile pieței. Astfel, Republica Moldova este o țară net importatoare de șrot de soia, completând deficitul prin importuri. Despre aceasta precizează expertul Iurie Rija.
În 2023, Republica Moldova a importat 32,7 mii de tone de șrot de soia, o cantitate de 7,5 ori mai mare decât exporturile de 4,37 mii de tone. Această diferență semnificativă subliniază dependența țării de importuri pentru a satisface cererea internă.
„În prima jumătate a anului 2024, ritmul importurilor a continuat să fie unul accelerat, atingând 20,8 mii de tone, ceea ce evidențiază o tendință constantă de creștere a cererii”, specifică Iurie Rija.
Din punct de vedere economic, prețul mediu de import al șroturilor de soia în ultimii trei ani a fost mai mic decât cel de export, ceea ce este rezonabil.
Potrivit expertului, în 2023, prețul mediu de import era de 11,3 lei/kg, cu 27% mai mic decât cel de export, care a fost de 15,2 lei/kg. În 2024, importurile de șrot de soia au fost tranzacționate la o valoare medie de 9 lei/kg, cu 42% mai puțin comparativ cu valoarea medie a exporturilor, care a ajuns la 15,6 lei/kg.
„Această diferență de prețuri indică un avantaj pentru importatori, care pot achiziționa șroturi la prețuri mai mici, maximizând astfel profitul prin vânzarea pe piața internă. În același timp, acest fenomen reflectă și provocările cu care se confruntă producătorii locali, care trebuie să concureze cu prețurile mai mici ale importurilor”, explică Rija.
Cel mai activ importator de șrot de soia este compania SC „VADCOM-PRIM” SRL (5.049 de tone în ianuarie- iunie 2024), find urmată de „ALIONEXAGRO” SRL (3.264 de tone) și „FLORENI” SRL (3.154 de tone).
În rândurile țărilor de expediție a șrotului de soia prevalează Ucraina, urmată de România.
Dacă e să analizăm exporturile șrotului de soia, volumele mai mici de export comparativ cu producția totală indică faptul că șrotului produs local este consumat pe piața internă.
„Pe parcursul ultimilor ani, prețul mediu de export al șrotului de soia din Republica Moldova a fost într-o creștere constantă, atingând 15,6 lei/kg în primul semestru 2024. Asta este un indicator al unei cereri internaționale mai mari pentru șroturile moldovenești, ceea ce sugerează competitivitatea lor pe piețele externe”, a conchis expertul.