Reportaj

Anatolie Petică: ”Sparanghelul crescut în sudul Moldovei, s-a copt, îl recoltăm în aceste zile”

sparanghel moldovenesc - AgroExpert.md

Soții Ana și Anatolie Petică au devenit cunoscuți datorită curajului lor de a crește sparanghel olandez pe câmpurile din sudul Moldovei, în apropierea satului Tomai, raionul Leova, pe o suprafaţă de aproape 2 hectare. În această perioadă, agricultorii au început a recolta leguma considerată un adevărat miracol pentru sănătate și o livrează către cei mai fideli consumatori din capitală.

Numită și ”hrana regilor”, această plantă este și destul de capricioasă, având nevoie de multă atenție pentru a oferi o roadă bogată. În acest sens, agricultorii susțin că reușesc să facă față, din motiv că îndrăgesc mult afacerea demarată în țară.

”Am pornit afacerea acum trei ani când am revenit din străinătate în țară, în 2019. Pentru început, am plantat un hectar de sparanghel după un model olandez. Am lucrat 16 ani în Germania, într-o firmă agricolă unde se cultiva sparanghel, căpşuni şi grâne. Am lucrat nemijlocit cu sparanghelul şi de acolo a venit şi dorinţa, de a încerca.În primul an, sparanghelul  nici nu se recoltează. În anul 2020, când a fost un an extrem de secetos, totuși am reușit să adunăm ceva roadă. În anul 2021, am obținut o recoltă destul de bogată de sparanghel. Și tot atunci am decis să încercăm să testăm niște semințe de sparanghel, pentru că planta adusă din Olanda este capricioasă. Dacă este secetă are nevoie de irigare, am cărat la apă în 2020, căci nu avem acces la apele subterane pentru a le folosi. După testarea semințelor, am constatat că sunt mai rezistente, astfel am mai cultivat un hectar din plante, iar surplusul rămas chiar l-am oferit ca material săditor doritorilor de a planta sparanghel în grădină” ne-a relatat Anatol Petică.

Chiar dacă planta a crescut și s-a adaptat la condițiile climatice din Moldova, pentru a obține o recoltă bogată, agricultorii au găsit soluții sigure, dar costisitoare.

”Noi am înțeles că totuși clima din Moldova diferă de cea din Olanda sau alte țări unde sparanghelul crește fără probleme. Așa că am adus o folie specială din Germania, pe care am fixat-o pe sârmă zincată pentru a proteja sparanghelul de condițiile nefavorabile, de vânt și de frig. Numai această investiție ne-a costat circa 4 mii de euro, însă costurile acestei afaceri gustoase au fost destul de mari, oamenii care știu valoarea sparanghelului, ne vor înțelege corect, dacă este să vorbim de prețul cu care-l vindem. Am început să livrăm sparanghelul unui agent economic din capitală care îl va comercializa în câteva magazine mari din Chișinău. Cei care au cumpărat de la noi material săditor și l-au plantat în grădină fără a-l proteja cu folie, vor avea recolta mult mai târziu, la mijlocul lunii mai, credem. Prețul unui kg variază în fucție de soi,180 de lei pentru cel verde și  200 de lei pentru cel alb.

Proprietățile soiurilor sunt aceleași, numai că în unele țări se preferă mai mult soiul alb.

”Sparanghelul, atât timp cât crește în bilon este alb, după care, odată ce apare deasupra solului se colorează, devine violet, iar mai apoi treptat, când atinge o lungime de 18-20 de cm, devine verde. Sparanghelul alb diferă de cel verde, crește în biloane cu mult mai mari și numai în sol, după care se sapă la rădăcină și se taie cu un cuțit special. Respectiv, rămâne alb și trebuie păstrat doar în boxe speciale. Sparanghelul verde poate să crească până la 35-40 de cm și mugurii rămân închiși, pe când cel alb are o creștere diferită. Oricum ambele soiuri au nevoie de îngrijire permanentă, deocamdată ne descurcăm. Sperăm ca totuși mai mulți moldoveni să aprecieze gustul sparanghelului crescut de noi și să-l consume, pentru că este fraged și plin de vitamine” a explicat Anatolie Petică. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!