Moldova

Andrei Zbancă: ”Creditele scumpe, vor scumpi afacerile și produsele agroalimentare”

Andrei Zbanca, consultant în agrobusiness

Asociațiile profesionale din sectorul agroalimentar trag un semn de alarmă asupra ratelor foarte înalte la creditele investiționale accesate de agricultori. În acest sens, reprezentanții celor 11 asociații au semnat o cerere comună adresată Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, dar și Comisiei Economie, buget și finanțe, Guvernului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă.

Dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii este declarată prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova, cel puțin acest lucru se afirmă. În acest context, crearea și dezvoltarea întreprinderilor agricole și accesul agricultorilor la resurse financiare în baza creditelor la condiții avantajoase este o necesitate vitală. Prin urmare, ar trebui create condiții care să faciliteze accesarea finanțărilor din contul liniilor de creditare internaționale (IFAD, Proiectul Livada Moldovei, etc.) debursate prin intermediul băncilor comerciale.

”Un lucru este cert – creditele scumpe, vor scumpi afacerile și produsele agroalimentare, care în final vor fi mai scumpe și vor influența negativ asupra inflației și puterii de cumpărarea a populației. Analizând piața creditării agricultorilor din liniile de creditare internaționale și oferite prin intermediul băncilor comerciale, constatăm o situație dramatică, care pune în pericol implementarea proiectelor investiționale în viitor și finalizarea celor deja existente. Creditele din liniile de creditare internaționale erau prevăzute, din start, să fie oferite agricultorilor la condiții avantajoase. Din păcate, constatăm o situație diametral opusă, deoarece rata dobânzii, din 4 august 2022, pentru credite este 19.1%. Este o creștere substanțială și alarmantă pentru cei care au accesat credite și care doresc să accese și în viitor, diminuând considerabil fluxul de numerar al întreprinderilor în contextul recesiunii economice, crizei războiului, secetei fără precedent din 2022 (efectele nerecuperate a secetei din 2020), incertitudine a economiei naționale și celei globale. Această creștere a dobânzilor se datorează formulei de calcul și schimbării politicii monetare pe termen scurt a Băncii Naționale a RM privind mărirea ratei de bază a creditelor de la 3.65% (30 iulie 2021) la 21.5% în prezent, ceea ce a constituit o creștere de 17.85 puncte procentuale. Liniile de creditare sunt accesate de Guvernul Republicii Moldova la condiții avantajoase și pentru perioade îndelungate, unde dobânzile sunt simbolice și nu s-au modificat pentru perioada analizată (dobânda 0.5-0.75% anual), ceea ce este logic să se mențină și asupra modului de creditare a mediului de afaceri din agricultură pentru proiectele investiționale” a explicat Andrei Zbancă, doctor în științe economice, consultant în agrobusiness.

Potrivit expertului, toate instrumentele utilizate de Banca Națională a Moldovei sunt orientate pe termen scurt de sterilizare a masei monetare. În aceste condiții, dezvoltarea agriculturii este pusă în pericol - fără investiții considerabile și dezvoltarea afacerilor agricole se vor reduce competitivitatea sectorului și accesul produselor agroalimentare atât pe piața internă cât și pe piețele de export.

”Efectele globale ale pandemiei, a secetei pedologice din 2020 și din 2022, războiul din Ucraina și criza energetică au cauzat probleme fără precedent asupra economiei Republicii Moldova și în special asupra întreprinderilor agricole, unde sunt necesare măsuri de stimulare economice, financiare și fiscale. În caz contrar, toate aceste instrumente pe termen scurt utilizate de BNM pentru sterilizarea masei monetare vor avea efecte negative asupra sectorului agroindustrial, și anume:

  • va fi stopată modernizarea sectorului agricol și infrastructurii interne de business;
  • va scădea competitivitatea agriculturii prin condiții inegale cu concurenții direcți din țările vecine și pe piețele cu care concurăm direct;
  • mai puține locuri de muncă create și intensificarea depopulării localităților rurale și migrării excesive;
  • păstrarea în continuare a tendinței de comercializare a unei cantități de producție agricole ca materie primă și mai puțin cu valoare adăugată;
  • începutul noului sezon agricol 2022-2023 este unul dificil și decapitalizarea întreprinderilor agricole de resurse financiare va înrăutăți și mai mult situația și așa extrem de dificilă după anul agricol secetos 2022 și scumpirilor fără precedent a inputurilor agricole.

Un lucru cert: pe termen scurt BNM și Guvernul vor soluționa unele probleme de ordin macrofinanciar, dar dacă analizăm pe termen lung – atunci pierderile și efectele economice negative sunt mult mai mari, care vor fi dificil de diminuat în timp. În contextul celor menționate, din numele membrilor asociațiilor pe care le reprezentăm, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe ”Moldova Fruct”, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”, Federația Agricultorilor din Moldova „FARM”, Federația Națională a Fermierilor din Moldova „FNFM”, Asociația Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”, Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne, Federația Națională a Crescătorilor de Ovine și Caprine din Republica Moldova, Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova, Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Asociația Obștească ”Pomușoarele Moldovei”, Uniunea Cooperativelor de Întreprinzător „Agri Expo”, solicităm intervenția autorităților și instituțiilor statului în identificarea măsurilor și soluțiilor pentru ajustarea - micșorarea considerabilă a ratei dobânzii la creditele din liniile de creditare internaționale pentru proiectele investiționale. Ar fi oportună revenirea la rata dobânzii în limitele 7-9% anual în lei moldovenești pentru a asigura un ritm constant de modernizare a sectorului agricol. Rămânem deschiși pentru comunicare și dialog la identificarea soluțiilor pentru problemele și provocările, care stau în calea modernizării sectorului agricol” a conchis Andrei Zbancă, doctor în științe economice, consultant în agrobusiness.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!