Moldova

Arderea vegetației dăunează sănătății și mediului. Ce facem cu resturile vegetale

Author: Fiodorov Ilinca
interzicerea arderii frunzelor și a resturilor vegetale - agroexpert.md

Primăvara începe procesul de pregătire a terenurilor pentru un nou an agricol. Ministerul Mediului atenționează populația despre interzicerea arderii frunzelor și a resturilor vegetale. Autoritățile recomandă respectarea prevederilor legale privind arderea vegetației uscate și folosirea unor alternative ecologice, cum ar fi reciclarea deșeurilor sau compostarea.

Arderea unei tone de resturi vegetale produce 53 kg de monoxid de carbon (CO), 18.5 kg de particule nocive (majoritatea fiind mai mici de 10 microni) și apariția a nu mai puțin de 7 hidrocarburi aromatice policiclice, substanțe extrem de toxice și mai ales cancerigene.

În urma arderii resturilor vegetale, persoanele în vârstă, cele care suferă de boli cardiovasculare, alergice, respiratorii şi cele cu un sistem imunitar sensibil sunt expuşi unui pericol mai mare.

În urma unui incendiu, prin dispariția vegetației, se intensifică șiroirea, eroziunea, mai cu seamă în arealele susceptibile în mod natural la eroziune. De asemenea crește hazardul la inundații. După un incendiu, bazinele hidrografice cunosc un potențial mai ridicat la eroziune și inundații.

Ce facem cu resturile vegetale?

Acestea pot fi compostate cu usurință prin simplul fapt de a le aduna grămadă, acestea supunându-se procesului de descompunere în timpul unui an sau chiar mai puțin. Prin folosirea gropilor de compostare și adăugarea de nutrienți și culturi microbiene specifice veți accelera procesul de descompunere sau ba chiar veți produce un îngrășământ de o mai buna calitate, asta deși adăugarea substanțelor menționate anterior nu este obligatorie pentru a obține un îngrășământ de calitate pentru sol sau pentru ghivecele cu flori din casă. Îngrășământul astfel obținut este excelent pentru îmbogățirea solului sau umplerea unor denivelări de sol în grădină.

Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale sau chiar penale. 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!