Asociațiile profesionale din sectorul agroalimentar: Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne, Asociația Moldova Fruct, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate LAPTE apelează către societate, autorități competente și Parlament ca să susțină producătorii autohtoni prin adoptarea unui cadru legal ce ar elimina practicile neloiale utilizate de către comercianți în raport cu operatorii în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
„Începând cu anul 2017, acest subiect a fost dezbătut de reprezentanții asociațiilor noastre și comercianți pe platforma guvernamentală și cea parlamentară. În rezultatul dezbaterilor, Guvernul a elaborat un proiect, agreat de toate părțile și votat în prima lectura de Parlament (nr.97/2018). Acest proiect, odată aprobat în lectură finală, urma să modifice Legea 231/2010 privind comerțul interior punând baze legale de eliminare a practicilor neloiale aplicate de comercianți în raport cu operatorii în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar”, spune Carolina Linte, .
Reprezentanții asociațiilor menționează că în cadrul lanțului valoric, cele mai avantajate sunt rețele de supermarketuri atât naționale, cât și internaționale. Profitând de puterea slabă de negociere a producătorilor autohtoni, aceste rețele solicită disconturi care variază de la 20% la 35%, fiind în creștere de la an la an. Actualmente, rețelele de magazine se poziționează pe piața locala ca prestatori de servicii operatorilor din sectorul alimentar, înaintându-le la finele fiecărei luni, o factură pentru serviciile prestate sub formă de disconturi. Acest fapt nu favorizează în niciun fel dezvoltarea industriilor autohtone, odată ce schema respectivă nu implică și modernizarea industriilor autohtone, cu toate efectele conexe asupra economiei naționale.
„Noi cunoaștem practicile pe care le adoptă rețelele. Ei profită de faptul că sectorul agricol din Republica Moldova nu este atât de consolidat cum este în Uniunea Europeană și ei imediat se conectează la sursele de aprovizionare din import. Aceasta ar trebui să trezească semne de întrebare la Parlament, cum să susținem noi industriile locale?”, a declarat Iurie Fală, director executiv, Moldova Fruct.
În acest context, asociațiile solicită promovarea proiectului 97/2018 care stabilește o lista minimă de reglementari a practicilor comerciale neloiale interzise în relațiile dintre comercianți și furnizori din cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
Asociațiile menționează că în actuala redacție a 231/2010 privind comerțul interior favorizează practicile neloiale aplicate de comercianți în raport cu operatorii locali din lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, discriminându-i vădit în procesul de redistribuire a veniturilor în cadrul lanțului valoric. Prin urmare, industriile locale se ruinează, iar comercianții ușor îi înlocuiesc cu furnizori străini. Astfel, nu pot fi comparate profiturile obișnuite din vânzări cu cele din domeniul de producere și procesare a produselor agroalimentare destinate doar consumatorului autohton, deoarece dreptul de export pentru toate produsele nu a fost obținut.
Membrii asociațiilor din sectorul agroalimentar optează pentru relații comerciale sănătoase și de lungă durată cu rețelele de magazine din țară, care ar stimula pe termen lung consumul produselor agricole și alimentare autohtone dar în același timp suntem împotriva practicilor, impuse unilateral de către comercianți furnizorilor și care uneori deviază considerabil de la buna conduită comercială și contravin bunei credințe si corectitudini.
De subliniat că, astfel de practici sunt combătute în Uniunea Europeană, iar la finele anului 2019 a fost votată Directiva (UE) 2019/633 cu titlu de recomandare privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol si alimentar.